Modules Algemeen

<< Klik om de inhoudsopgave te tonen >>

Navigatie:  »Geen onderwerpen boven dit niveau«

Modules Algemeen

 

Nieuw kenwoord voor omschrijving van team

Melding nummer

2517111

Melding door klant

Binnen pko parameters kan je ondertekenaars regelen. Binnen pko setup kan je de ondertekening en handtekening regelen. Ook kan je de team kode aanklikken dan komt inderdaad de kode van het team er te staan, als wens zou ik graag de mogelijk krijgen de team omschrijving er te laten neer zetten. Dit kan nu nog niet.

Oplossing

Nieuw kenwoord toegevoegd waarmee de omschrijving van een team van een bepaalde medewerker kan worden weergegeven in een tekstdeel. De naam van het kenwoord is 'WP_TEAM_OMS' en staat onder de databron 'Werkproces'.

Applicatiebeheer

Het kenwoord 'WP_TEAM_OMS' kan in een alternatief tekstdeel geplaatst worden, zodat de omschrijving van het team in een document wordt geplaatst.

 

Clausule terugbetaling igv beëindiging

Melding nummer

2513733

Melding door klant

In bijgaande casus beëindiging vraagt PKO de gebruiker om een tekst in te voeren over de terugbetaling over de openstaande vordering.

De SDV wil graag dit hier meer ondersteuning komt, en dat de bijgaande tekst in de beschikking komt (zie bijlagen).

Oplossing

Indien er vorderingen met een saldo bestaan op naam van cliënt, dan is de functionaliteit van PKO vanaf deze release als volgt.

 

Er kan worden aangegeven of de vorderingen al dan niet in de beschikking dienen te worden vermeld. Zo ja, dan wordt per vordering in de beschikking vermeld: het debiteurennummer, het saldo en wie er aansprakelijk is/zijn. Als er meerdere vorderingen zijn, wordt ook het totaalsaldo van de vorderingen genoemd.

 

onderhoud_verblijfsstatus

 

Los hiervan kan worden aangegeven of in de beschikking een verzoek dient te worden opgenomen om (een deel) van de vorderingen z.s.m. terug te betalen. Zo ja, dan wordt gevraagd naar het nu invorderbare bedrag, of er tijdens de bijstand een inhouding werd gedaan als aflossing op de vordering en wordt de keuze geboden uit 3 opties:

Verzoek schuld z.s.m. volledig af te lossen

Verzoek om een maandelijkse aflossing te gaan doen

Bericht dat cliënt z.s.m. wordt geïnformeerd omtrent de aflossing

 

Indien wordt gekozen voor een maandelijkse aflossing wordt gevraagd naar een termijnbedrag en een ingangsdatum.

 

Vervolgens kan in de dialoog worden aangegeven of er een toelichting in de beschikking moet worden opgenomen, waarin bijvoorbeeld kan worden uitgelegd op welke wijze cliënt kan verzoeken om een aanpassing van de terugbetalingsregeling.

Er kan een algemene toelichting worden aangevinkt en er kan ook worden aangegeven dat er (bovendien) een toelichting nodig is die specifiek is voor de casus en die in de dialoog kan worden geformuleerd.

 

Tenslotte wordt in de dialoog behandeld op welke wijze de betalingen door cliënt zullen plaatsvinden. Deze opties zijn afhankelijk van de inrichting van PKO in uw gemeente. Dit onderwerp is niet gewijzigd in deze release.

 

betaling_plaatsvinden

 

algemene_informatie

 

Applicatiebeheer

De algemene toelichting bij het verzoek om aflossing waarop hierboven wordt geduid, leidt ertoe dat het tekstblok T_STD (uit de klasse Beschikking en de groep A_DEB) in de beschikking wordt opgenomen. Voor dit tekstblok kan uiteraard een gemeentelijk ‘alternatief’ worden gemaakt.

 

De standaardtekst vanuit Centric is:

Indien u niet in staat bent om de schuld op deze manier af te lossen, kunt u verzoeken om een betalingsregeling.

 

 

In het geval van de gemeente die deze melding deed (Sociale Dienst Veluwerand) zou het alternatief kunnen luiden:

 

Beslagvrije voet

Wij dienen rekening te houden met uw ‘beslagvrije voet’. De beslagvrije voet is in Nederland het bedrag dat bij inkomensbeslagen moet worden vrijgelaten. Dit is een minimum aan inkomen dat u ter beschikking moet staan voor uw levensonderhoud.

Als u gebruik wilt maken van de berekening voor de beslagvrije voet, dan dient u hiervoor het bijgevoegd inlichtingenformulier in te vullen. Graag ontvangen wij het ingevulde inlichtingenformulier met de bijbehorende bewijsstukken binnen 2 weken retour. U kunt hiervoor gebruik maken van bijgevoegde retourenenvelop.

 

Ook voor de tekstblokken die het gevolg zijn van de keuze voor een bepaalde betaalwijze, kunnen worden vervangen door een gemeentelijk alternatief, bijvoorbeeld om het bankrekeningnummer van de gemeente te vermelden. Indien het cliëntnummer een tekstdeel vermeld dient te worden, kan dat door het kenwoord [CLIENTNR] in de tekst op te nemen.

 

Indien wordt gekozen voor de betaalwijze ‘Overschrijving door cliënt’ wordt het tekstblok ‘I_OVS’ (tekstklasse ‘Beschikking’, tekstgroep ‘A_DEB’) in de beschikking geplaatst.

 

De standaardtekst vanuit Centric is:

Wij verzoeken u de betaling(en) te verrichten door middel van overmaking op bankrekening <bankrekening gemeente> ten name van de gemeente <gemeentenaam>, onder vermelding van het kenmerk van deze beschikking.

 

In het geval van de gemeente die deze melding deed (Sociale Dienst Veluwerand) zou het alternatief kunnen luiden:

 

Wijze van terugbetaling

Wij verzoeken u uw aflossing over  te maken op bankrekening NL64BNGH028.51.23.718 ten name van Sociale Dienst Veluwerand te Harderwijk, onder vermelding van uw cliëntnummer [CLIENTNR].

 

.Verblijfsstatus

Melding nummer

2514421

Melding door klant

De SDV worstelt met een casus aanvraag levensonderhoud van een cliënt met een Nederlandse nationaliteit en een partner met de Estnische nationaliteit (EU). De partner heeft BRP-code 30 en heeft in de Suite als verblijfstitel/status "VW art. 8 onder e, toetsing aan het gemeenschapsrecht, arbeid vrij"

 

In PKO wordt ingevoerd dat er geen verblijfsdocument is. PKO geeft dan deze conclusie:

BRP-code 30 geeft als zodanig aan dat betrokkene geen recht op bijstand heeft.

Echter, als betrokkenen een EU-onderdaan is, bestaat er mogelijk een verblijfsrecht dat rechtstreeks voortvloeit uit het Gemeenschapsrecht. Dit dient per casus te worden beoordeeld.

Zo lang de IND nog geen besluit heeft genomen over de beëindiging van het verblijfsrecht, wordt uitgegaan rechtmatig verblijf in Nederland.

 

Vervolgens wordt ingevoerd dat de IND nog geen besluit heeft genomen over de beëindiging van het verblijfsrecht.

 

Het verdere vervolg van de casus is afhankelijk van de PKO-indicatie in de Suite bij verblijfstitel/status VW art. 8 onder e, toetsing aan het gemeenschapsrecht, arbeid vrij.. Staat daar "LA" dan heeft de partner recht op bijstand, staat daar geen "LA" dan heeft de partner geen recht op bijstand.

Oplossing

Voor een cliënt die BRP-code 30 of 38 heeft, kan een verblijfsstatus worden aangewezen, die voor PKO geen belemmering is.

Applicatiebeheer

 

Conclusie o.b.v. PKO-dialoog

Op basis van de ingegeven BRP-code wordt in de PKO dialoog geconcludeerd of er wel of geen beletsel is voor bijstandsverlening. Bij een aantal BRP-codes zijn enkele vragen nodig om tot deze conclusie te kunnen komen.

 

PKO controleert ook of het verblijfsdocument dat betrokkene feitelijk heeft overgelegd verenigbaar is met de ingegeven BRP-code. Indien dat niet het geval is, dan is de conclusie: Er is een beletsel voor bijstandsverlening.

 

Verblijfsstatus

Vervolgens wordt de ‘Verblijfsstatus’ behandeld. De PKO-functionaliteit hiervoor is afhankelijk van het feit of de verblijfsstatus als een ‘authentiek’ gegeven wordt beschouwd of niet (dit hangt af de parameter ALG_NAT_VBT_AUTHENTIEK en de numerator BLOK_AUTH_GEG).

 

Verblijfsstatus als ‘authentiek gegeven’

Meestal is PKO zodanig ingesteld dat de verblijfsstatus (en de nationaliteit) als ‘authentieke gegevens’ worden beschouwd en daarom niet kunnen worden gewijzigd vanuit PKO. In dat geval toetst PKO of de in de Suite4Inkomen geregistreerde verblijfsstatus (die afkomstig is van de BRP) overeen komt met de conclusie in de casus.

 

Er zijn 4 mogelijkheden:

 

1

2

3

4

Casus is beletsel

Ja

Nee

Ja

Nee

Verblijfsstatus is beletsel

Ja

Nee

Nee

Ja

 

In de situaties 1 en 2 is er geen conflict tussen hetgeen in de casus wordt geconcludeerd en hetgeen wordt ‘afgelezen’ aan de geregistreerde verblijfsstatus. In de 2 andere situaties wel. De conclusie o.b.v. de geregistreerde verblijfsstatus geeft dan de doorslag. Deze is immers afkomstig uit de BRP en kan niet door PKO worden gewijzigd.

 

Of een verblijfsstatus door PKO wordt aangemerkt als een beletsel voor bijstand of niet, hangt af van de PKO-indicatie die u in het Suite-scherm ‘Verblijfstitel’/’Verblijfstatus’ (Applicatiebeheer tabellen, Voorgeschreven, Onderhoud landelijke tabellen, Verblijfstitels) heeft geplaatst.

 

Tot deze release gold:

de PKO-indicatie ‘LA’ => Geen beletsel voor bijstandsverlening

geen PKO-indicatie        => Er is wel een beletsel voor bijstandsverlening.

Vanaf deze release geldt voor de PKO-indicatie bij verblijfsstatus het volgende:

PKO-indicatie

Functionaliteit

WR

 

Wel recht op bijstand. Indien voor betrokkene een verblijfsstatus is geregistreerd met deze PKO-indicatie, zal PKO concluderen dat de geregistreerde verblijfsstatus geen beletsel is voor bijstandsverlening.

LA of L

De ‘oude’ waarden ‘LA’ en ‘L’ worden (tot nader bericht) door PKO geïnterpreteerd als ‘WR’. Deze waarden s.v.p. vervangen door ‘WR’, om de inrichting beter ‘leesbaar’ te maken.

GR

Geen recht op een bijstand. Indien voor betrokkene een verblijfsstatus is geregistreerd met deze PKO-indicatie, zal PKO concluderen dat de geregistreerde verblijfsstatus wel een beletsel is voor bijstandsverlening.

leeg

Indien de PKO-indicatie leeg is (niets ingevuld), dan kan de verblijfsstatus worden gecombineerd met elke casus, zowel als de casusgegevens leiden tot een beletsel voor bijstandsverlening als ook met een casus waarin er geen beletsel is geconstateerd in de PKO-dialoog.

 

Welke PKO-indicatie dient u te plaatsen:

Indien een verblijfsstatus in alle gevallen hoort bij een situatie dat er recht op bijstand is, vult u in ‘WR’.

Als de status in alle gevallen duidt op een situatie dat er geen recht bestaat op bijstand: ‘GR’.

Uit sommige statussen is niet één op één af te leiden of er al dan niet recht bestaat op bijstand; bij die statussen blijft het veld ‘Ind. PKO’ leeg.

 

Let op! In de vorige versies van PKO werden de verblijfsstatussen zonder PKO-indicaties in PKO behandeld als verblijfstatus zonder recht op bijstand.

Om PKO deze verblijfsstatussen nog steeds in PKO te laten behandelen als ‘verblijfstatus zonder recht op bijstand’ dienen deze allen PKO-indicatie GR te krijgen.

 

Indien u geen gebruik wilt maken van de toets op de geregistreerde verblijfsstatus, kunt u bij alle statussen de PKO-indicatie leeg laten. Er zal dan nooit een conflict zijn tussen de conclusie in de dialoog (o.g.v. BRP-code en aanvullende vragen) en de geregistreerde verblijfsstatus (afkomstig uit het BRP). In dat geval is alleen de conclusie in de PKO-dialoog bepalend voor het al dan niet verlenen van bijstand.

 

plaatjezoveel

Applicatiebeheer tabellen => Voorgeschreven => Onderhoud landelijke Tab. => Verblijfstitels

 

Verblijfsstatus als ‘authentiek gegeven’

De verblijfsstatus wordt in de PKO-casus gekozen uit de verblijfsstatussen die in de Suite4Inkomen bestaan en die passen bij de conclusie in de casus omtrent het al dan niet aanwezig zijn van een beletsel voor bijstandsverlening. Er zal dus nooit sprake zijn van een conflict tussen de conclusie in de casus en de verblijfsstatus.Enter topic text here.