<< Klik om de inhoudsopgave te tonen >> Navigatie: »Geen onderwerpen boven dit niveau« Module Levensonderhoud |
Nieuwe functionaliteit
Loop bij vermogen in PKO LO bij studieschuld. / PKO Levensonderhoud, onderdeel vermogen komt in een 'loop' |
|
Melding nummer |
2347766, 2350229 |
Melding door klant
Bij het invullen van vermogen komt PKO LO in een loop. Na de vraag over schulden gaat PKO weer terug na het 1e scherm van het hoofdstuk vermogen.
In het vermogensscherm is onder meer een studieschuld opgevoerd. Als in het vermogensscherm de studieschuld wordt verwijderd dan is er niet sprake van een loop.
Oplossing
Deze fout is ontstaan n.a.v. de oplossing voor PKO-melding 2327451 (“Bij niet aantoonbare schulden staat vermogen verkeerd in GWS.”).
Ook voor studieschulden is nu dezelfde oplossing gemaakt als voor de niet aantoonbare c.q. niet opeisbare schulden.
Ook als (een deel van) de studieschulden buiten beschouwing moet worden gelaten dan dient de schuld ook in GWS te worden gewijzigd, anders wordt het restvrijlatingsbedrag verkeerd berekend.
Het beste is om de buiten beschouwing te laten studieschuld als registratief vermogen vast te leggen.
De oorspronkelijke schuld-componenten moeten dan uiteraard worden gewijzigd.
Let op: de buiten beschouwing te laten studieschuld (evenals andere buiten beschouwing te laten schulden, moeten wel hetzij als negatief bedrag in GWS worden geregistreerd, hetzij in “Onderhoud vermogenscomponenten” als ‘Soort vermogen’ = “Schulden” zijn opgenomen. |
Als de door PKO berekende schuld afwijkt van de in GWS geregistreerde schuld, dan springt PKO nu automatisch terug naar de vraag "Zijn dit de juiste, actuele gegevens voor deze aanvraag?"
Beantwoord deze vraag met "Nee", om de schuldcomponent(en) te wijzigen in GWS.
Applicatiebeheer
Maak hiertoe in GWS een registratieve component voor buiten beschouwing te laten studieschuld:
Bijvoorbeeld:
N.B. | Als studieschulden altijd buiten beschouwing worden gelaten dan hoeft er geen nieuwe vermogenscomponent te worden aangemaakt. |
Wijzig dan het ‘gedrag’ van de component van ‘registratief’ in ‘negatief’. |
PKO toont foutieve norm bij LO < 21 |
|
Melding nummer |
2351329 |
Melding door klant
De norm voor een alleenstaande jongere onder de 21 is 238,88. Bij een aanvraag LO toont PKO een norm van € 53,04 (zie '01 - PKO toont foutieve norm.jpg' en '02 - Foutief normbedrag.pkt'). In de 2 daaropvolgende schermen wordt dezelfde norm gehanteerd.
Ook in de rapportage wordt de foutieve norm gezet (zie '03 - Rap 324821.rtf').
Nog interessanter wordt het in de beschikking, waarin in de brief het juiste normbedrag wordt gebruikt maar in de bijlage weer het verkeerde normbedrag (zie '04 - BES 324855.rtf').
Zie voor het totale traject '05 - Foutief normbedrag - t-m einde.pkt'.
Oplossing
1. PKO toont (in de dialoog en in de berekeningsoverzichten van rapport en beschikking) niet zozeer een foutieve norm, maar slechts een DEEL van de norm. De uitkering wordt namelijk beëindigd in de volgende maand. (Hetzelfde zal gebeuren als de uitkering in de aanvraagmaand wordt beëindigd).
2. Uiteraard wordt in de beschikking wel de juiste norm (in dit geval 234.88) toegekend.
3. PKO kan wel duidelijker begin- en einddatum van de berekening over een gebroken maand boven het berekeningsoverzicht zetten: en dat is gerealiseerd in deze release (2014.Q4.1).
4. Het probleem met de normwijzigingen per januari en juli (bij aanvragen in december resp. juni) is ook in deze release opgelost. Zie issue 2345892.
Applicatiebeheer
Voor de verduidelijking van de begin- en einddatum van de berekening over een gebroken maand boven het berekeningsoverzicht zijn de volgende tekstblokken gewijzigd:
LOH - Rapport | BEREK | KOP
Beschikking | BEROV | KOP
Langdurigheidstoeslag |
|
Melding nummer |
N.v.t. |
Melding door klant
In het verleden is het mogelijk gemaakt om in een casus Levensonderhoud tevens het recht op Langdurigheidstoeslag te behandelen. Nu de functionaliteit Langdurigheidstoeslag omgebouwd gaat worden naar 'Individuele Inkomenstoeslag' doet de vraag zich voor of dit meenemen van de Langdurigheidstoeslag in een casus LOH inderdaad wenselijk is.
In de PKO Expertgroep van 23 juli 2014 wordt hier in het algemeen op geantwoord dat deze functionaliteit niet wordt gebruikt. Men vindt het logischer en werkbaarder om de aanspraak op Levensonderhoud en Langdurigheidstoeslag (vanaf 2015: Individuele Inkomenstoeslag) afzonderlijk te behandelen. Het zal vrijwel niet voorkomen dat beide onderwerpen op hetzelfde moment aan de orde zijn.
Applicatiebeheer
Parameter LANGDURIGH_TOES_IN_LOH_JN heeft vanaf deze release geen betekenis meer.
Zowel bij waarde ‘J’ als bij waarde ‘N’ wordt het hoofdstuk Langdurigheidstoeslag niet meer binnen de module Levensonderhoud behandeld.
Zie verder Module Bijzondere Bijstand.
Beschikking Afstemming herstructureren |
|
Meldingnr. |
2345451 |
Melding door klant
Naar aanleiding van opmerkingen van diverse klanten is er overlegd met de expertgroep over de inhoud en de structuur van de afstemmingsbeschikking. Op basis van drie voorbeelden hebben zij hebben hun voorkeur laten weten en aangegeven welke elementen uit de beschikking belangrijk zijn. Een bijkomende wens is dat het onderhoud van de tekstblokken en de gedragingen overzichtelijker en daardoor eenvoudiger wordt.
Dit heeft ertoe geleid dat de beschikking voor het onderdeel Afstemming een nieuwe structuur krijgt. Klanten kunnen kiezen of ze de oude structuur handhaven of gebruik maken van de nieuwe versie.
Oplossing
Op verschillende plaatsen zijn er wijzigingen in de content gemaakt waardoor het mogelijk is om de beschikking in een andere structuur te genereren. De aanpassingen zijn gemaakt in de tekstdelen, de parameterdatabase en in de dialoog.
Applicatiebeheer
U kunt kiezen of u gebruik wilt maken van de nieuwe structuur of dat u de oude wilt handhaven. Van de beschikkingstekst in de nieuwe vorm zijn twee voorbeelden als bijlage bijgevoegd zodat u kunt zien hoe de tekst is gewijzigd. In het ene voorbeeld zijn de beschrijving van de gedragingen en de onderwerpen recidive, verwijtbaarheid en ernst van de gedraging als aparte alinea's opgenomen met elk een eigen koptekst. In het andere voorbeeld worden deze onderwerpen per gedraging in één alinea weergegeven. Met behulp van parameters kunt u de gewenste tekststructuur selecteren.
Bestaande beschikking handhaven
De parameter LOH_AFSTEM_NIEUWE_BES heeft de waarde ‘N’.
Controleer in de integratiekodes GDR de kolom ‘Beschikking’. Deze kolom heette eerst ‘WWB/WIJ’ en werd gebruikt om aan te geven of een gedraging van toepassing was onder de WWB, onder de WIJ, onder allebei of geen van beiden. Na de samenvoeging van WWB en WIJ kon de kolom nog gebruikt worden om aan te geven of een gedraging ‘actief’ was of niet. Hiermee werd bij de inrichtingscontrole rekening gehouden door PKO. Deze functionaliteit wordt nog steeds gebruikt, zij het op een gewijzigde manier.
In de kolom ‘Beschikking’ kunnen drie waarden voor komen: ‘WWB’, ‘nvt’, ‘x’ (niet hoofdlettergevoelig) of een willekeurige andere waarde.
Gedragingen met een waarde anders dan ‘WWB’ of ‘nvt’ worden door PKO genegeerd. De gedragingen met waarde ‘WWB’ of ‘nvt’ worden gebruikt voor het onderwerp ‘Afstemming’ en in de controle van de inrichting.
Als u uw bestaande beschikking blijft gebruiken, dan hoeft u niets aan te passen, ook al is de integratiekode-tabel enigszins gewijzigd.
Nieuwe beschikking gebruiken
Noot vooraf: om de nieuwe beschikking te kunnen gebruiken dient de inrichting van integratiekodetabel GDR aanzienlijk te worden gewijzigd. Stel daarom de inhoud vooraf veilig en maak eventueel een nieuw tijdvak aan voor de wijzigingen.
Inrichting integratiekodes GDR
Eén van de grootste wijzigingen vind plaats in de integratiekodes GDR.
De kolom ‘WWB/WIJ’ is niet meer van toepassing sinds de samenvoeging van deze twee wetten. De kolom heeft daarom een nieuwe naam en invulling gekregen. De titel is nu ‘Beschikking’ en u vult hierin de tekst van de gedraging in zoals die in de beschikking moet worden opgenomen.
In de kolom ‘Omschrijving’ staat dan een (korte) beschrijving die gebruikt wordt in de dialoog. In de kolom ‘Beschikking’ staat de uitgebreidere tekst, inclusief de verwijzing naar de Afstemmingsverordening.
Met deze wijziging zijn de gedragingen dus op één plaats te bewerken wat het onderhoud aan de gedragingen een stuk overzichtelijker maakt.
Citeertitel verordening opnemen in integratiekode GDR
In melding 2345455 [pagina 12] verderop in deze releasenotes wordt een nieuwe parameter beschreven waarin de citeertitel van de maatregelverordening kan worden opgenomen. U kunt deze parameter ook gebruiken in de integratiekode GDR. Gebruik dan in de tekst:
LOH_TITEL_MTR_VERORDENING
Voorbeeld:
het niet of onvoldoende meewerken aan het behoud of bevorderen van de arbeidsbekwaamheid (LOH_TITEL_MTR_VERORDENING, artikel 10, lid 3, onder d)
Parameters
Nieuwe parameters:
Parameter |
Beschrijving |
Waarde bij uitlevering door Centric |
LOH_AFSTEM_NIEUWE_BES |
Bij 'J' wordt de nieuwe structuur voor de afstemmingsbeschikking gebruikt. Bij ‘N’ wordt de oudere versie gebruikt. |
N |
LOH_AFSTEM_INDIV_OMST |
Bij 'J' wordt in de dialoog gevraagd of de gebruiker een toelichting wil geven op de individuele omstandigheden bij een gedraging. Deze toelichting wordt opgenomen in de beschikking. Bij 'N' wordt de vraag niet gesteld. |
N |
LOH_AFSTEM_BES_KOPTXT |
Bij 'J' worden kopteksten in de beschikking opgenomen voor de onderwerpen verwijtbaarheid, recidive en individuele omstandigheden. Bij 'N' worden voor deze onderwerpen geen aparte kopteksten opgenomen. Per gedraging wordt alle tekst onder één kop, achter elkaar geplaatst. |
J |
Tekstwijzigingen
De tekstblokken in tekstgroep AFST worden niet meer gebruikt voor de nieuwe beschikkingsstructuur. Er is een nieuwe tekstgroep met tekstblokken aangemaakt: AFST_V2. U kunt voor deze tekstblokken naar wens uw eigen alternatieven aanmaken.
In de bodies van de beschikkingen waarin het onderwerp afstemming voorkomt wordt het volgende stuk vervangen:
[AFST!] [AFST!!110][AFST!!111][AFST!!112][AFST!!113][AFST!!114][AFST!!115][AFST!!116][AFST!!117][AFST!!118][AFST!!119] [AFST!!1][AFST!!2][AFST!!3][AFST!!4][AFST!!5][AFST!!6][AFST!!7][AFST!!8][AFST!!9][AFST!!10][AFST!!98][AFST!!100] |
Vervangen door:
[AFST_V2!] [AFST_V2!!] |
Dit is van toepassing op de bodies:
B105 - LOH - toekenning - onbepaalde tijd
B106 - LOH - toekenning - vaste periode
B140/141 - LOH - Wijziging WWB norm of toeslag/korting of bb
B160 - LOH - Ongewijzigde voortzetting
B119 - LOH - wijziging - opleggen maatregel
B105a - LOH hervatten beeindigde uitkering
Veranderingen in de dialoog
Toelichting op gedraging
In de bestaande versie van de beschikking bepaald de parameter LOH_BES_EXTRA_MOT of de gebruiker wordt gevraagd om een toelichting in de beschikking. In de nieuwe versie wordt altijd gevraagd om een toelichting, maar de gebruiker is niet verplicht deze in te vullen.
Daarnaast is er ook een inhoudelijk verschil: in de oude beschikking was het toelichtingsveld de enige plaats waar de gebruiker vrije tekst met betrekking tot de gedraging kon schrijven. Hierin werd dus een toelichting gegeven op de gedraging zelf en ook over de individuele omstandigheden van de cliënt, recidive, ernst, verwijtbaarheid enz.
In de nieuwe beschikking zijn een paar toelichtingen uit elkaar getrokken. Voor de beschrijving van de gedraging, de mate van verwijtbaarheid en de individuele omstandigheden bestaan nu aparte vragen en tekstvelden waarin de gebruiker zijn toelichting kwijt kan. Deze worden dan op verschillende punten in de beschikkingstekst ingevoegd zodat de tekst een vloeiendere en logische structuur behoudt.
Verwijtbaarheid
Na de vraag over de verwijtbaarheid van de gedraging wordt de gebruiker om een toelichting gevraagd.
Ernst van de gedraging
Om dit onderwerp op te nemen in dialoog en beschikking dient de parameter LOH_AFSTEM_INDIV_OMST de waarde J te hebben.
De gebruiker krijgt een stuk van de beschikkingstekst in beeld en wordt gevraagd dit aan te vullen.
Na een waarschuwing:
Als er wordt afgeweken van de standaardmaatregel:
Als er niet wordt afgeweken van de standaardmaatregel dan krijgt de gebruiker de keus of hij een toelichting wil geven.
Bij antwoord ‘Ja’:
Als de gebruiker met heeft geantwoord dan wordt alleen de hierboven getoonde tekst in de beschikking opgenomen.
Opgeloste meldingen
Melding door klant
In de tekstblokken waarin de gedragingen worden genoemd wordt nu in elk tekstblok apart verwezen naar de actuele afstemmingsverordening. Wanneer er een nieuwe afstemmingsverordening wordt aangenomen met slechts enkele wijzigingen kost het alsnog wat inspanning om in alle relevante tekstblokken de verwijzing naar de maatregelverordening te corrigeren.
De naam kan ook in een parameter worden opgenomen die als variabele in een tekstblok wordt gebruikt. Bij wijzigingen wordt dan automatisch de goede verordening aangehaald in de tekstblokken
Oplossing
Er is een parameter toegevoegd in de parameterapplicatie: LOH_TITEL_MTR_VERORDENING. U kunt de citeertitel van uw maatregelverordening hier invoeren. In de tekstblokken met gedragingen gebruikt u vervolgens de variabele .TITEL_MTR_VERORDENING om de citeertitel in te voegen.
Applicatiebeheer
Geef de variabele LOH_TITEL_MTR_VERORDENING de citeertitel van uw maatregelverordening als waarde.
Voeg naar wens de variabele .TITEL_MTR_VERORDENING toe in de alternatieve tekstblokken die u gebruikt voor uw afstemmingsbeschikking. Deze tekstblokken zijn te vinden onder de tekstgroep AFST van tekstklasse Beschikking.
N.b. voor de nieuwe versie van de afstemmingsbeschikking is deze parameter ook bruikbaar, maar wordt de parameter gebruikt in de integratiekodes GDR (zie pagina 6 en verder).
Vraag schending inlichtingenplicht ontbreekt |
|
Meldingnr. |
2269567 |
Melding door klant
Wat we missen in PKO (in onderdeel Aanvraag levensonderhoud in ieder geval; lijkt me dat dit ook voor Bijzondere bijstand moet) is een vraag over het schenden van inlichtingenplicht.
Om precies te weten wat wij bedoelen is een uitgebreide dialoog bijgevoegd. Volgens ons is dit een omissie in het programma voor gemeentes die de module Bestuurlijke Boete niet gebruiken, daarover bestaat discussie, we dienen het in als WENS (dus geen pkt). (zie memo) zijn hier al mee bezig geweest maar een formele melding hebben wij niet kunnen vinden.
Oplossing
M.b.v. van een parameter LOH_BOETE_INIT kan worden ingesteld dat er wordt gevraagd of er een onderzoek moet worden gedaan naar boetewaardig gedrag. Zo ja, dan wordt gevraagd naar het gedrag. Dit wordt opgenomen in het rapport. In het advies wordt een tekst opgenomen dat er onderzoek dient te worden gedaan. In de beschikking wordt de cliënt geïnformeerd over dit ophanden zijnde onderzoek en de mogelijkheid tot wederhoor. Het is mogelijk om hiervoor een aparte bijlage op te nemen in de beschikking.
Als er aanleiding is om een bestuurlijke boete te bezien:
Een andere wijziging is dat de vraag naar het schenden van de inlichtingenplicht ook wordt gesteld in een mutatiecasus, bij de onderwerpen Kinderen, Nationaliteit, Verhuizing, Vermogen en Inkomen.
Applicatiebeheer
Indien u voor boetewaardig gedrag een signalering in het rapport wilt opnemen met daarbij een tekst in de beschikking: zet parameter LOH_BOETE_INIT op 'J'. Er zijn voor deze functionaliteit een aantal nieuwe tekstdelen en enkele bestaande tekstdelen zijn gewijzigd. Indien gewenst kunt u alternatieven hiervoor aanmaken (bij bestaande tekstdelen: controleer of een wijziging in uw gemeentelijk alternatief nodig is).
Nieuwe en gewijzigde tekstdelen:
LOH -Rapport | ADVIES | BOETE
LOH - Rapport | INLIC_BOE | KOP
LOH - Rapport | INLIC_BOE | BOETE
Beschikking | BOE_OZ | KOP
Beschikking | BOE_OZ | GEDRAG
Beschikking | BOE_OZ | HOOR
Beschikking | BIJLAG | BOE_OZ
In de body LOH Rapport | Toekenning is de tekstgroep INL_BOE opgenomen:
[DDING!][ALGHOZ!] [PLAN_AANPAK_RAP!!] [BETAA!][BETAA!!10][TNM!] [CWI!!1][CWI!!2][CWI!!3][CWI!!4][CWI!!5][CWI!!6][CWI!!7][CWI!!8][CWI!] [INL_BOE!] [MUT!] [GBA!][GBA!!1][GBA!!2][GBA!!3] |
U dient dit in uw alternatieve body over te nemen.
In de volgende bodies is tekstgroep BOE_OZ en het tekstblok BIJLAG!BOE_OZ aan de standaardtekst toegevoegd. Overnemen indien gewenst:
B105 - LOH - toekenning - onbepaalde tijd
B106 - LOH - toekenning - vaste periode
B105a - LOH hervatten beeindigde uitkering
Voorbeeld:
[A_DEB!] [A_CRED!] [VOO_BS!] [GBA_BS!] [BOE_OZ!] [AAAAAA!TOELIC] [AAAAAA!BIJLAG] [AAAAAA!BEZWAA] [AAAAAA!ONDERT] [HANDTK!] |
[BEROV!!2]
[PLAN_AANPAK!!]
[BIJLAG!BOE_OZ] |
Nieuwe parameter LOH_BOETE_INIT - defaultwaarde ‘N’
Bij mutatie kan de vraag
gebruikt worden voor zowel afstemmings- als boetewaardige gedragingen.
Tekstblok Beschikking | ADVIES | ENDAF is hiervoor aangepast.
Fout bij tonen diakrieten PKO1420-A008 |
|
Meldingnr. |
2341924, 2349423 |
Melding door klant
Bij het samenstellen van een document in PKO worden de diakrieten niet goed getoond. In GWS4all worden ze wel goed getoond.
Oplossing 2341924
In de dialoog wordt naar de medewerker gevraagd bij het opstellen van het rapport. Hier is bij de betreffende variabele de eigenschap ‘Diakrieten gebruiken’ aangevinkt zodat de naam goed in het rapport wordt weergegeven.
In het rapport voor Opschorten/Intrekken aanvraag wordt in tekstblok ONDTR | ONDTR het kenwoord TWC_NAAMWERKER gebruikt. Om diakrieten die in het kenwoord worden gebruikt correct in het rapport te tonen dient bij het kenwoord de optie ‘Teletex font’ aangevinkt te zijn. Dat was niet het geval; is nu gecorrigeerd. Bovendien zijn de kenwoorden die een naam bevatten nagelopen waarbij deze actie ook is uitgevoerd. Ook de variabele [.OB_NAAM] die in de ondertekening van de brief/beschikking wordt gebruikt is aangepast.
Oplossing 2349423
De oplossing komt deels overeen met die van wijziging 2341924: de misspelling van de naam in de beschikking voor bijzondere bijstand is opgelost door de eigenschappen van enkele variabelen in de dialoog aan te passen.
Voor het rapport en de beschikking Levensonderhoud is een melding gemaakt m.b.t. de documentgenerator van PKO4all: 2351150. Enkele diakrieten die in GWS4all kunnen worden ingevoerd, worden niet correct door de documentgenerator weergegeven. Verwachte levering van de oplossing: PKO4all 15.0.0.0, wordt geleverd met release 2015.Q1.1
Applicatiebeheer
Geen actie nodig.
Meerdere gegevens weergeven bij reeds opgevoerd heronderzoek |
|
Meldingnr. |
2265287 |
Melding door klant
Als er al een heronderzoek bij een klant is opgevoerd, dan wordt dit keurig in de rapportage vermeld. Echter de medewerker en de toelichting die bij dit heronderzoek staan vermeld worden niet in de rapportage vermeld. Voor de overzichtelijkheid zou dit wel wenselijk zijn.
Oplossing
Als parameter LOH_HOP_TOELICHTING_GWS de waarde ‘J’ of ‘V’ heeft, dan staat er in het overzicht van heronderzoeken in het rapport een extra kolom: hierin is de toelichting bij het heronderzoek opgenomen.
Applicatiebeheer
Alleen relevant als parameter LOH_HOP_TOELICHTING_GWS de waarde ‘J’ of ‘V’ heeft.
Nieuwe tekstblokken:
LOH - Rapport | HOPLAN | PLAN_1_TOEL
LOH - Rapport | HOPLAN | PLAN+1_TOEL