<< Klik om de inhoudsopgave te tonen >> Navigatie: »Geen onderwerpen boven dit niveau« Module Bijzondere Bijstand |
Opslaan en hergebruik van draagkrachtgegevens |
|
Wijzigingsnummers |
2140344, 2166108 |
Beschrijving
Wanneer er voor de klant al een eerdere draagkrachtperiode is vastgesteld, zou PKO deze moeten tonen en dan moeten vragen of deze gebruikt moet worden of dat er een nieuwe vastgesteld moet worden. Nu wordt deze vraag andersom gesteld en moet men eerst ergens anders uitzoeken of er al eens een draagkrachtperiode is vastgesteld.
Oplossing
Met ingang van deze release worden bij de behandeling van draagkracht draagkrachtgegevens in GWS4All gelezen en opgeslagen als GWS versie 16 of hoger gebruikt wordt.
Zoeken bestaande draagkrachtgegevens
De bestaande draagkrachtgegevens worden gezocht in alle dossiers van de aanvrager met dezelfde leefvorm als die onderkend is. De meest recente draagkrachtgegevens worden geselecteerd en getoond
A)Worden er geen draagkrachtgegevens gevonden dan wordt dit gemeld. Vervolgens is de dialoog voor het bepalen van draagkracht onveranderd.
B)Worden er alleen zeer oude gegevens gevonden (huidige kosten vallen niet in de draagkrachtperiode, maar ook niet in het jaar na de draagkrachtperiode) dan wordt ook de oude dialoog voor het bepalen van draagkracht ongewijzigd doorlopen.
C)Worden er alleen draagkrachtgegevens gevonden uit het jaar voorafgaand aan het begin van de huidige kosten, dan wordt als de gegevens door de gebruiker correct worden bevonden en de gemeente verlengen van draagkracht toestaat de gevonden draagkrachtgegevens gebruikt voor het opvoeren van een nieuwe draagkrachtperiode.
Als de gevonden gegevens onjuist zijn wordt de oude dialoog doorlopen.
D)De gevonden gegevens zijn van de huidige draagkrachtperiode. Als deze gegevens door de gebruiker worden goedgekeurd worden ze hergebruikt om de resterende draagkracht te bepalen en wordt geen vermogen en inkomsten meer behandeld. Als de gegevens niet juist worden bevonden wordt de oude dialoog doorlopen.
Opslag van draagkrachtgegevens
Aan het eind van het hoofdstuk ‘Draagkracht’ worden (als GWS4All versie 16 of hoger gebruikt wordt) de draagkrachtgegevens weggeschreven bij het geselecteerde uitkeringsdossier. Op het moment dat in de casus zowel een periodiek als een incidenteel dossier wordt gebruikt wordt de draagkracht bij het periodieke dossier opgeslagen. Er wordt geen bestaande opslag van draagkracht gegevens overschreven, maar altijd een nieuw setje gegevens aangemaakt. In de toelichting wordt het nummer van het werkproces genoteerd en ook welke kosten in de casus zijn toegewezen of afgewezen. Als de draagkracht voor drie jaar moet worden vastgelegd worden in GWS nog twee extra setje gegevens aangemaakt.
Terugspringen of opnieuw doorlopen na opslag van draagkrachtgegevens
Als aan het begin van het hoofdstuk ‘Draagkracht’ wordt onderkend dat er in de casus al draagkrachtgegevens zijn bijgewerkt wordt dit getoond. Als de gebruiker ermee akkoord gaat wordt de draagkracht – dialoog overgeslagen. Zo niet dan wordt vervolgd als is aangegeven onder het kopje ‘Zoeken ..’
Aan het eind van het hoofdstuk ‘Draagkracht’ krijgt de gebruiker de kans de opgeslagen draagkrachtgegevens te wijzigen door een schermaanroep naar GWS.
Voorbeeld
Hieronder een voorbeeld van de nieuwe dialoog.
Diagram 1 Gevonden draagkrachtgegevens. De draagkracht voor de periode is ooit bepaald op 555 Euro. In een eerdere casus is 400 Euro aan draagkracht verbruikt. In de casus met nummer 3227 is vervolgens 120 Euro gebruikt voor een bril. Voor deze casus (3230) kan nog 35 Euro worden verrekend.
Diagram 2 De vraag over gewijzigde omstandigheden is de enige vraag uit de oude dialoog die overblijft als de gevonden draagkracht in de huidige periode juist is.
Diagram 3 De conclusie over draagkracht wordt nog steeds getoond
Diagram 4 De conclusie over de uitkering wordt nog steeds getoond
Diagram 5 Na terugbladeren vanuit hoofdstuk ‘Besluit afhandelen’ en weer verder bladeren worden de in deze casus opgeslagen draagkrachtgegevens getoond. Als deze niet juist zijn kunnen ze met een schermaanroep worden goedgezet.
Applicatiebeheer
In principe zijn er geen gevolgen voor applicatiebeheer. Wellicht is de nieuwe functionaliteit aanleiding om het gemeentelijk beleid te controleren.
Relevante parameters:
BB_VERLENGEN_DRAAGKRACHT:
-‘N’ = niet toegestaan
-‘J’ = wel toegestaan
-‘J3’ = wel toegestaan en ook vastleggen voor 3 jaar toegestaan
BB_AANVANG_DRKRJR_ANV_KST:
-‘ANV’ = De aanvang van het draagkrachtjaar wordt gebaseerd op de datum van de aanvraag
-‘KST’ = De aanvang van het draagkrachtjaar wordt gebaseerd op de datum dat de kosten zijn gemaakt
BB_DRKRJR_KALENDERJAAR_JN
-Bij 'J' wordt afhankelijk van de instelling van BB_AANVANG_DRKRJR_ANV_KST ('ANV' of 'KST') het draagkrachtjaar vastgesteld op het kalenderjaar van de datum van de aanvraag respectievelijk de datum van de vroegste kosten.
-Bij 'N' wordt het draagkrachtjaar niet vastgesteld op het kalenderjaar van één van deze datums.
BB_DRKR_VAR_BEGINDATUM_JN
-Bij 'J' wordt altijd de begindatum van het draagkrachtjaar gevraagd als BB_DRKRJR_KALENDERJAAR_JN op 'N' staat
-Bij ‘N’ niet
BB_LOH_DRKR_PERIODE_JN
-‘J’ = Voor aan aanvrager met een uitkering voor Levensonderhoud wordt ook een draagkrachtperiode vastgesteld
-‘N’ = Voor aan aanvrager met een uitkering voor Levensonderhoud wordt geen draagkrachtperiode vastgesteld
BB_DRK_GRP_VERMOGEN_JN
-Bij 'J' wordt bij een draagkrachtloze groep toch naar het vermogen gevraagd,
-bij 'N' niet.
BB_DRKR_VERREK_PERIO_KSTN
-Bij 'M' wordt de draagkracht ingeval van periodiek bijzondere kosten Maandelijks verrekend,
-bij 'A' komen de kosten tot het bedrag van de draagkracht bij aanvang van de kosten voor rekening van betrokkene.
-Bij 'V' wordt -in de casus- een vraag gesteld op welke manier (A of M) de draagkracht moet worden verrekend.
Verplichtingen bij gedwongen opname |
|
Wijzigingsnummer |
2206891 |
Beschrijving
In artikel 13 lid 1 WWB wordt aangegeven wie niet in aanmerking komt voor bijstand. In artikel 13 lid 3 wordt uitgelegd welke uitzonderingen er zijn. Dat is wat wij gedwongen opname noemen. Dit soort aanvragen komt regelmatig voor voor mensen die bijvoorbeeld in GGzE verblijven en niet langer onder het regime van Jusititie vallen voor wat betreft het levensonderhoud. De gemeente Eindhoven wil PKO Bijzondere Bijstand gebruiken voor bijstand voor mensen die gedwongen worden opgenomen. Dit werkt op zich goed, alleen ontbreekt de bijlage met verplichtingen voor bijstand levensonderhoud (arbeidsverplichtingen en inlichtingenplicht). Is het mogelijk dat PKO Bijzondere Bijstand wordt aangepast zodat we in dit soort gevallen deze bijlage met genoemde verplichtingen kunnen opnemen?
Oplossing
Met ingang van deze release is het mogelijk om bij Bijzondere Bijstand voor mensen die gedwongen zijn opgenomen in een inrichting de verplichtingen voor bijstand Levensonderhoud te behandelen en als bijlage toe te voegen aan de beschikking.
Als in het behandelen van de cliëntgegevens is aangegeven dat de aanvrager zich in een inrichting bevindt en het behandelen van verplichtingen binnen bijzondere bijstand is in het gemeentelijk beleid ingesteld worden, en er worden aangevraagde kosten toegekend, dan worden de verplichtingen behandeld na het hoofdstuk Draagkracht.
Als de verplichtingen zijn behandeld leidt dit tot een bijlage bij de beschikking.
Hieronder een voorbeeld van de nieuwe dialoog:
Diagram 1 Het eerste scherm van de nieuwe dialoog. Hier worden de reeds bekende verplichtingen en ontheffingen getoond. Als de vraag met ‘Nee’ wordt beantwoord is dit ook de enige vraag over verplichtingen.
Diagram 2
Diagram 3
Diagram 4 De mogelijke soorten verplichtingen zijn in het eigen beleid in te richten
Diagram 5 Mogelijke tekst in de rapportage
Applicatiebeheer
De nieuwe functionaliteit wordt actief door de parameter BB_VERPLICHTINGEN_INR_JN op ‘J’ te zetten.
Voor deze aanpassing zijn de volgende documentbodies gewijzigd:
-BB – Rapport \ Toekenning/Afwijzing (Verwijzingen naar tekstblok [ARBPL!] toegevoegd)
-BB – Rapport \ Toekenning/Afwijzing 100% Draagkracht (Verwijzingen naar tekstblok [ARBPL!] toegevoegd)
-Beschikking \ B200 - < 100% draagkracht – toekenning (Nieuwe tekstgroep BB_VPL toegevoegd)
-Beschikking \ B200 - 100% draagkracht (periodiek) – toekenning (Nieuwe tekstgroep BB_VPL toegevoegd)
In de nieuwe tekstgroep BB – Verplichtingen \ BB_VPL zijn twee nieuwe tekstblokken toegevoegd, namelijk:
-BIJLAG
-INHOUD
Graag controleren of alternatieve teksten voor deze tekstdelen moeten worden aangepast.
Let op: Nieuwe eigen bijdrage component voor periodieke eigen bijdrage |
|
Wijzigingsnummers |
2213434, 2237563, 2238784 |
Met ingang van deze release wordt als draagkracht moet worden verrekend voor de registratie van een periodieke eigen bijdrage een andere component gebruikt dan voor de registratie van een incidentele eigen bijdrage.
De reden voor deze aanpassing is dat in de praktijk is gebleken dat de periodieke bijdrage niet langer dan 1 maand werd ingehouden. Weliswaar was in de weggeschreven periodieke draagkracht de periodiciteit en een begin- en einddatum gevuld, maar omdat in de definitie van de soort component het geen periodieke component is werd de inhoud als een incidentele eigen bijdrage behandeld. Dit probleem is in deze release opgelost.
Als de nieuwe component niet is ingericht volgt een waarschuwing; de casus kan dan nog wel worden voortgezet met het volgnummer van de incidentele EB-component.
Applicatiebeheer
Er moet een nieuwe component worden vastgelegd voor regeling 0, kolom 21 met PKO indicatie ‘EB_PB’. De component moet periodiek zijn met een maandelijkse periodiciteit.
Daarnaast moet de component voor incidentele eigen bijdragen ‘EB_BB’ gewoon blijven bestaan.
Ondersteuning voorliggende voorzieningen bij duurzame gebruiksgoederen |
|
Wijzigingsnummers |
2222610 |
Beschrijving
Bij een aanvraag duurzaam gebruikersgoed zijn de volgende voorliggende voorzieningen benoemd: garantiebepaling en inboedelverzekering; momenteel wordt er alleen maar naar bedrag etc. van een eventuele voorliggende voorziening gevraagd.
Gelieve voorliggende voorzieningen ruimer aan te bieden.
Oplossing
Met ingang van deze release kan bij de vraag naar voorliggende voorzieningen voor duurzame gebruiksgoed het gemeentelijk beleid in de Nota Bene tekst worden gezet.
Hieronder een voorbeeld:
Diagram 1 De zwartgekleurde uitleg is geheel afkomstig uit het eigen beleid van de gemeente Test_PKO.
Applicatiebeheer
De Nota bene tekst is te vullen in het eigen beleid (Onderhoud parameters / Vragen eigen beleid) bij de vraag met Korte omschrijving ‘Voorliggende voorziening duurzame gebruiksgoederen’.
Diagram 2 De NB tekst in Diagram 1 is afkomstig uit de rubriek ‘Gemeentelijke formulering’
In de in te voeren tekst kan op een nieuwe regel worden begonnen door ‘<BR>’ toe te voegen in de tekst. Stukken tekst kunnen in ‘Bold’-formaat worden gezet door ze tussen de tags ‘<B>’ en ‘</B>’ te zetten.
Ondersteuning bij de keuze Om niet / Leenbijstand bij duurzame gebruiksgoederen |
|
Wijzigingsnummers |
2222611 |
Met ingang van deze release kan bij de vraag naar de vorm van de bijstand voor duurzame gebruiksgoederen het gemeentelijk beleid in de Nota Bene tekst worden weergegeven.
Hieronder een voorbeeld:
Diagram 1 De zwartgekleurde uitleg is geheel afkomstig uit het eigen beleid van de gemeente Test_PKO.
Applicatiebeheer
De Nota bene tekst is te vullen in het eigen beleid (Onderhoud parameters / Vragen eigen beleid) bij de vraag met Korte omschrijving ‘Leenbijstand’.
Diagram 2 De NB tekst in Diagram 1 is afkomstig uit de rubriek ‘Gemeentelijke formulering’
In de in te voeren tekst kan op een nieuwe regel worden begonnen door ‘<BR>’ toe te voegen in de tekst. Stukken tekst kunnen in ‘Bold’-formaat worden gezet door ze tussen de tags ‘<B>’ en ‘</B>’ te zetten.
Medewerkernaam volledig in werkprocesgegevens en ondertekening |
|
Wijzigingsnummer |
2236269 |
Beschrijving
In versie 1212 zijn er diverse tekstblokken aangepast om de naam van de medewerker volledig weer te geven.
In onderstaande tekstblokken is deze wijziging niet doorgevoerd, waardoor hiervoor een alternatief aangemaakt moet worden. Is het mogelijk de standaard alsnog aan te passen?
Het betreft de volgende tekstblokken:
OI Rapport - ONDTR - ONDTR
OI Rapport - KOPOI - WERKPR
BB Rapport - KOPBB - WERKPR
BB Rapport - O_TEK - O_TEK
Terugvordering Rapport - O_TEKN - O_TEKN Terugvordering Rapport - TVKOP – WERKPR
Oplossing
Met ingang van deze release wordt ook in BB, OI en TV weer de volledige medewerkernaam getoond bij de werkprocesgegevens en bij de ondertekening. Sinds het gebruik van GWS15 was hier een probleem mee. In de 2012.Q2.1 levering is dit voor LOH opgelost. Met deze melding zijn een aantal vergeten tekstblokken voor BB, TV en OI ook gewijzigd.
Applicatiebeheer
De volgende tekstblokken zijn gewijzigd:
OI Rapport - ONDTR - ONDTR
OI Rapport - KOPOI - WERKPR
BB Rapport - KOPBB - WERKPR
BB Rapport - O_TEK - O_TEK
Terugvordering Rapport - O_TEKN - O_TEKN
Terugvordering Rapport - TVKOP – WERKPR
Graag controleren of alternatieve teksten voor deze tekstblokken moeten worden aangepast.