Taaleis

<< Klik om de inhoudsopgave te tonen >>

Navigatie:  Inrichting PKO per module > Module Levensonderhoud > PKO Parameter-applicatie >

Taaleis

 

Taaleis behandelen

 

Op basis van artikel 18b Participatiewet moet de gemeente toetsen of bijstandsgerechtigde in voldoende mate de Nederlandse taal beheerst. Het onderdeel Taaleis kan dan ook worden behandeld in de module PKO Levensonderhoud. Taaleis wordt behandeld na de hoofdstukken Arbeidsinschakeling en Rechten, Plichten en Ontheffingen, mits u deze hoofdstukken gebruikt (ook dit is een parameterinstelling). Slaat u deze hoofdstukken over, dan volgt het hoofdstuk Taaleis na Toeslagen Bijzondere Bijstand.

 

Met PKO-parameter LOH_TAALEIS kan worden ingesteld of het onderwerp Taaleis moet worden behandeld in PKO Levensonderhoud, en hoe uitgebreid het onderwerp aan bod komt. Voor meer uitleg zie het commentaar bij deze parameter in de PKO-parameter-applicatie. De kortste versie van de dialoog ziet er zo uit:

rel_16Q2_pko_taaleis_voldoet_jn

rel_16Q2_pko_criterium_taaleis

 

Criteria aanpassen

 

Op basis van artikel 18b lid 2 hoeft de gemeente geen toets af te nemen als belanghebbende aan één van onderstaande criteria voldoet:

- gedurende 8 jaar Nederlandstalig onderwijs gevolgd

- een diploma inburgering als bedoeld in artikel 7 lid 2 onderdeel a Wet inburgering

- een ander document waaruit de Nederlandse taalvaardigheid blijkt

 

Deze 3 criteria zijn de standaardcriteria in het onderdeel Taaleis. Het is echter mogelijk om de criteria zelf in te richten. Dat kan met PKO parameter LOH_TAALEIS_INT_KODE en Parameters lijsten TAA. Voor meer informatie zie het commentaar bij PKO prameter LOH_TAALEIS_INT_KODE en Parameters lijsten TAA.

 

Andere parameters

 

Met PKO parameter LOH_TAALEIS_GRENS_LFTD kan een leeftijdsgrens worden ingesteld voor het onderdeel Taaleis. Met PKO parameter LOH_TAALEIS_TOEL_BES kan worden ingesteld of een toelichting voor in de beschikking dient te worden gegeven.

 

Verlagingen

 

In artikel 18b Participatiewet is bepaald dat het college de bijstand verlaagt als er een redelijk vermoeden bestaat dat belanghebbende niet of niet in voldoende mate de Nederlandse taal beheerst. Hoe dit dient te worden ingericht staat beschreven in het dit handboek, onderdeel 'Inrichting PKO per module', 'PKO parameter-applicatie', 'Afstemming', 'Gedragingen rond taaleis'.