<< Klik om de inhoudsopgave te tonen >> Navigatie: »Geen onderwerpen boven dit niveau« Module WMO Aanvraag |
Aanpassen WMO Aanvraag aan GWS4All versie 8
(PKO 13165)
In deze release is WMO Aanvraag geschikt gemaakt voor gebruik in samenwerking met GWS4All versie 8.
Inleiding
Met de komst van GWS4All 8 is voor de WMO binnen GWS de menustructuur en de achterliggend tabellenstructuur veranderd. De belangrijkste WMO – menu’s in GWS zijn vanaf versie 8:
-WMO gegevens (Tabblad van cliënt)
-Intakedossier (Nieuw)
-Onderzoeksdossier (Nieuw)
-Besluit (Nieuw)
-Verstrekkingendossier ( = oude Vergoedingendossier)
De nieuwe onderdelen (Intakedossier, Onderzoeksdossier en Besluit) zijn hierbij in principe optioneel, met de uitzondering dat een onderzoeksdossier niet is toegestaan als er geen intakedossier is.
In het intakedossier worden de aangevraagde voorzieningen genoteerd. Alle soorten diagnosegegevens , inclusief ‘Beperkingen’ worden nu in een onderzoeksdossier opgeslagen. Er zijn nieuwe referentietabellen voor de diagnosegegevens zodat ze op AVR/ICF/ICD codes gebaseerd kunnen worden. Het tabblad bij cliënt met indicatiegegevens bestaat niet meer. De indicatiegegevens kunnen nu worden opgeslagen onder het tabblad ‘Indicatieadvies’ bij het onderzoeksdossier, respectievelijk onder het tabblad ‘Indicatiebesluit’ bij het besluit.
Om met deze nieuwe indeling goed te kunnen blijven werken is de volgorde van WMO Aanvraag gehandhaafd, en worden waar nodig al dan niet dossiers en besluiten aangemaakt. Uitbreidingen aan WMO Aanvraag om ook nieuwe GWS4All gegevens te ondersteunen (b.v. ‘Stoornissen’ in het onderzoeksdossier) volgen wellicht in volgende releases.
Na deze inleiding volgt een uitleg over de parameter die is gemaakt om de dossierafhandeling te stroomlijnen en een voorbeeld om de aangepaste werking van WMO Aanvraag te illustreren.
Nieuwe parameter
Om het aantal vragen aan de klantmanager te beperken en het gemeentelijk beleid te kunnen standaardiseren is er in het eigen beleid een parameter aangemaakt genaamd WMO_IOB.
Deze heeft 3 posities, waarbij op iedere positie 'J' 'N' of 'V' kan worden ingevuld, waarbij 'V' hetzelfde effect heeft als ieder ander karakter of geen karakter.
De 1e positie gaat over het al dan niet automatisch aanmaken van een Intakedossier.
De 2e positie gaat over het al dan niet automatisch aanmaken van een Onderzoeksdossier
De 3e positie gaat over het al dan niet automatisch aanmaken van een Besluit.
Als een 'J' staat ingevuld wordt door WMO Aanvraag indien nodig een dossier of besluit aangemaakt. Als een 'N' staat ingevuld wordt het dossier of besluit nooit aangemaakt, en worden de desbetreffende gegevens niet geregistreerd in GWS.
In overige gevallen wordt de gebruiker gevraagd of er een dossier of besluit aangemaakt moet worden. Als deze vraag vervolgens met 'Ja' beantwoord is wordt het dossier of besluit aangemaakt en de gegevens weggeschreven naar GWS
De parameter is uitgeleverd met de waarde ‘VVV’. Dit heeft tot gevolg dat op iedere plek waar een intakedossier, een onderzoekdossier of een besluit nodig is de gebruiker gevraagd wordt of dit moet gebeuren. Als het antwoord daarop ‘Nee’ is zullen de desbetreffende gegevens niet in GWS worden geregistreerd.
Een plausibele invulling van de parameter is ook ‘JJV‘. Bij deze instelling is het gedrag als volgt: Intakedossiers en onderzoeksdossiers worden waar nodig ongevraagd aangemaakt. Als er een besluit zou kunnen worden aangemaakt wordt dit de gebruiker gevraagd.
Voorbeeld
In dit voorbeeld is de parameter WMO_IOB gevuld met ‘VVV‘, om te laten zien op welke momenten er toestemming voor een nieuw dossier of besluit gevraagd kan worden. In de diagrammen worden de nieuwe mogelijke vragen binnen een casus getoond.
Diagram 1 Het vastleggen van contactpersoongegevens binnen het hoofdstuk cliëntgegevens is eerste moment waarop een intakedossier nodig is voor registratie in GWS4All.
Als de eerste positie van parameter WMO_IOB op ‘J’ had gestaan was de vraag niet gesteld, maar was zonder meer een intakedossier aangemaakt. Als er op die plek een ‘N’ had
gestaan was de vraag ook niet gekomen maar worden de desbetreffende gegevens niet in GWS geregistreerd.
Diagram 2 Binnen WMO Aanvraag worden de beperkingen van de cliënt vooralsnog altijd gevraagd en afgehandeld binnen het hoofdstuk cliëntgegevens.
Dit is dan ook de eerste plek waar een onderzoeksdossier nodig is. Als er geen intakedossier is gemaakt, of als de tweede positie van WMO_IOB op ‘N’ had
gestaan was de vraag niet gesteld, was er geen onderzoeksdossier aangemaakt en worden de beperkingen niet geregistreerd in GWS. Had de tweede positie
op ‘J’ gestaan dan werd bij aanwezigheid van een intakedossier de vraag niet gesteld, maar wordt ongevraagd een onderzoeksdossier aangemaakt.
Diagram 3 In de voorbeeldcasus geselecteerde hoofdgroepen. Dit heeft invloed op het aantal nodige onderzoeksdossiers en besluiten.
Diagram 4 Bij de keuze uit aandoeningen (voor een gemeente die zelf indiceert en de parameter WMO_AANDOENINGEN_JN op ‘J’ heeft staan) wordt nu gebruik gemaakt
van de nieuwe vrije tabel met ziektebeelden die in dit geval gekoppeld is met de nieuwe voorgeschreven tabel met ziektebeelden, gebaseerd op de ICD codes.
Diagram 5 De prognose en grondslag worden vervolgens per ziektebeeld/aandoening ook geregistreerd
Diagram 6 Vragen m.b.t. indicering
Diagram 7 Vooralsnog worden alleen positieve indicaties geregistreerd (analoog aan de opslag binnen GWS4All 7) In een toekomstige release worden wellicht
ook negatieve indicatiestellingen door WMO Aanvraag ondersteund. Het registreren van indicatiestellingen gebeurt overigens binnen het vergoedingen hoofdstuk.
Diagram 8 Deze vraag wordt niet gesteld als de 3e positie van parameter WMO_IOB op ‘J’ of op ‘N’ staat. Als deze op ‘J’ staat wordt ongevraagd een besluit aangemaakt.
Als deze op ‘N’ staat wordt geen besluit aangemaakt.
Diagram 9 Het onderzoeksdossier na afloop van het behandelen van de aanvraag voor huishoudelijke hulp
Diagram 10 Dit scherm verschijnt nadat voor een 2e hoofdgroep voorzieningen zijn geselecteerd. WMO Aanvraag zorgt er voor dat een onderzoeksdossier slechts aangevraagde
voorzieningen uit 1 hoofdgroep bevat. Voor op onderzoek gebaseerde adviezen en besluiten is dat verplicht. Het scherm wordt wederom niet getoond als de parameter WMO_IOB op de 2e positie een ‘J’ of een ‘N’ heeft staan.
Diagram 11 Ook externe indicatiestellingen worden nog steeds opgeslagen
Diagram 12 Besluit VV analoog aan HV. Als de derde positie van de parameter WMO_IOB ‘J’ of ‘N’ is wordt deze vraag weer niet gesteld
Diagram 13 Besluit na afhandelen vervoersvoorzieningen. In het overzichtgedeelte zijn ook de tot nu toe gemaakte dossiers en besluiten te zien: 1 intakedossier, 2 onderzoeksdossiers en 2 besluiten
Diagram 14 De naam van het hoofdstuk vergoedingendossiers is gewijzigd in ‘Verstrekkingendossiers’
Diagram 15 Na afloop van het hoofdstuk ‘Verstrekkingendossiers’ zijn ook 2 verstrekkingendossiers aangemaakt. De eerste wordt hier getoond
Invalid number probleem bij het zoeken naar bekende voorzieningen
(PKO 14019)
Bij sommige Oracle versies ontstond in het hoofdstuk Vergoedingendossiers een ‘Invalid number’ probleem bij het zoeken naar bekende voorzieningen. Hierna werd vervolgens het vergoedingendossier niet volledig bijgewerkt.
Dit probleem is in deze release opgelost.
Datum aanvraag in beschikking correct formaat
(PKO-15678)
De in de eerste regel van de beschikking genoemde datum aanvraag wordt vanaf deze release in juridisch correct formaat weergegeven, namelijk met de maand voluit geschreven.
Nadat door gemeente zelf is geïndiceerd ontbreekt adviesregel in de rapportage
(PKO-15679)
Als door de gemeente zelf een indicatie is opgesteld ontbrak onder het kopje een regel waarin staat dat de aanvraag moet worden gehonoreerd. Dit is in deze release opgelost.
Wijziging in woonsituatie bij HV-voorzieningen komt niet door in GWS4All
(PKO 15717)
Als tijdens een aanvraag voor een HV voorziening de woonsituatie werd gewijzigd werd deze aanpassing niet in GWS4All doorgevoerd.
Dit probleem is in deze release opgelost.
Aanvraag extern advies
(PKO 13163)
Tijdens het behandelen van een aanvraag kan de gebruiker, indien de begunstigde niet in het bezit is van een indicatiestelling, er voor kiezen extern advies aan te vragen. Hiervoor is een parameter WMO_EXT_ADVIES_JN aangemaakt. Wanneer de waarde van de parameter op ‘J’ staat, krijgt de gebruiker de optie om extern advies aan te vragen.
In het hoofdstuk Tekstproductie kunnen de documenten c.q. aanvraagformulieren met de relevante gegevens worden gegenereerd.