<< Klik om de inhoudsopgave te tonen >> Navigatie: »Geen onderwerpen boven dit niveau« Module Bijzondere Bijstand |
Woonkostentoeslag met andere componenten |
|
Wijzigingsnummer |
2453014 |
Melding door klant
Tilburg wil het werkproces ABPHL graag gaan gebruiken voor de woonkostentoeslag. In het handboek PKO staat dat de 00/06-componenten als volgt moeten worden ingericht:
Woonkostentoeslag tot huurtoeslaggrens 06WT
Woonkostentoeslag boven huurtoeslaggrens 06WB
Echter, Tilburg wil geen onderscheid maken tussen woonkostentoeslag onder en boven de huurtoeslaggrens. Aan de andere kant wil Tilburg wel onderscheid maken tussen woonkostentoeslag voor huurwoningen en koopwoningen. Tilburg wil werken met 2 componenten voor de woonkostentoeslag: één voor woonkostentoeslag voor huurwoningen en één voor woonkostentoeslag voor koopwoningen. Dus hierbij het verzoek om PKO Bijzondere Bijstand aan te passen op 2 punten:
-Geen onderscheid tussen woonkostentoeslag onder en boven de huurtoeslaggrens
-Wel onderscheid tussen woonkostentoeslag voor huurwoningen en koopwoningen
Oplossing
Het is mogelijk gemaakt om bij de betaalcomponenten geen onderscheid te maken tussen onder en boven de huursubsidiegrens en juist wel onderscheid te maken tussen huurwoningen en koopwoningen.
Applicatiebeheer
Om geen verschil te maken in betaalcomponenten tussen boven en onder de huurtoeslaggrens moet de nieuwe parameter WK_COMP_SUBSIDIEGRENS_JN op ‘N’ worden gezet. Daarnaast zij 2 nieuwe indicaties PKO relevant:
-‘06HW’ moet geregistreerd worden in de component (regeling 0, kolomnr 06) die gebruikt wordt voor woonkostentoeslag voor huurwoningen
-‘06EW’ moet geregistreerd worden in de component (regeling 0, kolomnr 06) die gebruikt wordt voor woonkostentoeslag voor koopwoningen
Individuele inkomenstoeslag voor gehuwden met kinderen van 12 tot 17 jaar |
|
Wijzigingsnummer |
2463644 |
Melding door klant
De gemeente Tilburg heeft in de Verordening Individuele Inkomenstoeslag 2016 (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2016-12827.html) bepaald dat gehuwden zonder kinderen of met kinderen jonger dan 12 jaar 39% van de norm krijgen en gehuwden met ten laste komende kinderen van 12 t/m 17 jaar 39% van de norm krijgen vermeerderd met 240 euro. De bedragen worden afgerond op hele euro's en jaarlijks in januari vastgelegd voor het hele kalenderjaar.
PKO heeft geen apart PKO-indicaties voor 00/08-componenten uitgesplitst naar gehuwden met kinderen van 12 t/m 17 en gehuwden zonder kinderen 12 t/m 17.
Oplossing
PKO kan nu zodanig worden ingesteld dat de IIT voor gehuwden wordt verhoogd met een toeslag indien cliënten één of meer ten laste komende kinderen hebben in de leeftijdscategorie van 12 t/m 17 jaar.
Applicatiebeheer
Door de parameter 'LDT_NORM_OBV_AA_KND' de nieuwe waarde 'TOESLAG_GEHUWDEN' te geven, zal aan gehuwden met één of meer kinderen in de leeftijdscategorie 12 t/m 17 jaar een toeslag worden gegeven op het normbedrag voor een echtpaar.
Het bedrag van de toeslag voor de kinderen van 12 t/m 17 jaar, dient te worden ingesteld in de parameter 'LDT_FF_TOESL_KIND_VANAF12' op het scherm Onderhoud Parameters -> Diversen.
Indien er sprake is van een gehuwde cliënt met een kind van 12 t/m 17 wordt dezelfde (genormeerde) component in het uitkeringsdossier geplaatst als voor een gehuwde zonder kinderen, echter in het veld bedrag (waarmee de norm wordt 'overruled') wordt het bedrag ingevuld van de norm, vermeerderd met de kindertoeslag.
Peildatum IIT als begindatum in de component |
|
Wijzigingsnummer |
N.v.t. |
Melding door klant
Gaarne de 'peildatum' van de IIT als ingangsdatum registreren in de uitkeringscomponent. Op die manier kan in de uitkeringshistorie worden geselecteerd of er 12 maanden zijn verstreken sinds een IIT is verstrekt.
Oplossing
De optie om de 'peildatum IIT' als ingangsdatum van de component te registreren in de Suite4Werk en Inkomen is gerealiseerd.
Applicatiebeheer
De nieuwe optie om de 'peildatum IIT' te registreren is afhankelijk van de nieuwe parameter LDT_BEGINDATUM_IN_COMP_JN. Deze kan worden ingesteld op het scherm Onderhoud Parameters ->Parameters van de Parameterapplicatie. De defaultwaarde (de waarde na installatie van de release) is: 'N'. Bij die waarde wordt geen ingangsdatum geregistreerd in de (eenmalige) uitkeringscomponent, conform het gedrag van PKO tot aan deze release.
Niet genormeerde IIT |
|
Wijzigingsnummer |
N.v.t. |
Melding (intern Centric)
Vaak wordt de IIT vastgesteld op een normbedrag per gezinstype. In dat geval volstaat het om de betreffende genormeerde component in de Suite4Werk en Inkomen te plaatsen.
Soms (afhankelijk van gemeentelijk beleid) komt er bovenop het normbedrag een toeslag voor kinderen. In dat geval berekent PKO de totale IIT (normbedrag per gezinstype plus de kindertoeslag). Het totaalbedrag wordt dan in de genormeerde component geplaatst. Het is beter om daarvoor een niet-genormeerde component te gebruiken.
Overigens bestaat het voornemen om op korte termijn in de Suite4Werk en Inkomen een optie op te nemen, waarmee de gemeente per component kan aangeven of al dan niet een (van het normbedrag afwijkend) bedrag kan worden opgenomen in de component.
Oplossing
PKO kan zodanig worden ingesteld dat er gebruik wordt gemaakt van een niet-genormeerde component indien de IIT afwijkt van het normbedrag dat in de 'gezinstype-component' is opgenomen.
Applicatiebeheer
Indien bij een uitkeringscomponent de PKO-indicatie 'LTVAR' wordt geplaatst, zal deze component gebruikt worden in een casus dat de IIT uitkomt op een niet genormeerd bedrag. Deze component is uiteraard niet genormeerd.