Module Bijzondere Bijstand

<< Klik om de inhoudsopgave te tonen >>

Navigatie:  »Geen onderwerpen boven dit niveau«

Module Bijzondere Bijstand

Nieuwe functionaliteit

Bepalen bijstandsniveau

Wijzigingsnummer

nvt

 

Oplossing

Indien het een aanvraag betreft die vóór 1 januari 2015 is ingediend en de waarde van de parameter BB_BEPALEN_BIJSTANDSNIV heeft de waarde B of C, dan wordt vanaf deze patch het bijstandsniveau in een draagkrachtberekening bepaald volgens de bijstandsnormen van 2014.

Als de parameter de waarde A heeft, wordt (indien van toepassing) de kostendelersnorm toegepast. Dit is alleen correct voor aanvragen vanaf 2015.

Het is uiteraard mogelijk om de waarde van parameter BB_BEPALEN_BIJSTANDSNIV tot 1 januari 2015 de waarde C te geven en vanaf 1 januari 2015 de waarde A. Daarvoor is het nodig dat er een tijdvak bestaat dat start op 1 januari 2015.

 

Verder is er een instelling toegevoegd om al dan niet vragen in de dialoog op te nemen over de 'ALO-kop' van het kindgebonden budget.

 

Applicatiebeheer

Om te bepalen op welke wijze het bijstandsniveau wordt bepaald, dient de parameter BB_BEPALEN_BIJSTANDSNIV te worden gebruikt. De toelichtingen van de mogelijke waarden zijn  aangevuld voor de werking na 1 januari 2015.

 

Verder is het mogelijk in te stellen dat geen vragen worden gesteld over de ALO-kop. Dat gebeurt door de waarde A, B of C uit te breiden met '_GALOK'.

 

A

 

De bijstandsnorm bepaald ogv leeftijd, leefvorm, kostendelers en kan een korting worden aangegeven.

A_GALOK

Idem A, maar dan zonder vragen naar ALO-kop.

B

Norm alleenstaande: 70%, alleenstaande ouder: 100% (vanaf 1-1-2015: 80%) en voor samenwonenden: 100%.

B_GALOK

Idem B, maar dan zonder vragen naar ALO-kop.

C

Bij 'C': norm alleenstaande: 70%, alleenstaande ouder: 90% (vanaf 1-1-2015: 70%) en voor samenwonenden: 100%.

C_GALOK

Idem C, maar dan zonder vragen naar ALO-kop.

 

 

 

.Individuele inkomenstoeslag: Normbedrag afhankelijk van aantal kinderen

Meldingnr.

N.v.t.

 

Melding door klant

Gaarne ondersteunen van de lokale regelgeving dat het normbedrag voor de IIT afhankelijk is van het aantal ten laste komende kinderen. Deze functionaliteit was gedeeltelijk gerealiseerd in de vorige release (namelijk alleen voor alleenstaande ouders).

 

Oplossing

Het is mogelijk gemaakt om de module Bijzondere Bijstand zodanig in te richten, dat er voor een alleenstaande ouder en samenwonenden verschillende normbedragen worden toegepast afhankelijk van het aantal ten laste komende kinderen.

 

Applicatiebeheer

Indien het normbedrag van de IIT afhankelijk dient te zijn van het aantal ten laste komende kinderen, dient de parameter LDT_NORM_OBV_AA_KND de waarde J2 of J3 te hebben.

De parameter LDT_EOGNORM_OBV_AA_KND, die in de vorige release is toegevoegd is m.i.v. deze release weer vervallen.

 

 

Waarde

Werking

N

Het normbedrag is onafhankelijk van het aantal ten laste komende kinderen.

J2

Er is een normbedrag voor alleenstaande-ouder-gezinnen met 1 kind en een ander normbedrag voor deze gezinnen met 2 of meer kinderen.

Geldt niet bij verblijf in inrichting.

J3

Er is een normbedrag voor alleenstaande-oudergezinnen met 1 kind, een normbedrag voor deze gezinnen met 2 kinderen en een bedrag voor deze gezinnen met 3 of meer kinderen.

Geldt niet bij verblijf in inrichting.

TOESLAG

Bij 'TOESLAG' geldt een toeslag op de basisnorm indien betrokkene 1 of meer ten laste komende kinderen heeft. Er zijn 2 normbedragen (kind tot 12 jaar en kind vanaf 12 jaar, deze zijn instelbaar op scherm Diversen. Er wordt slechts 1 toeslag verleend, toeslag voor kind vanaf 12 jaar heeft de voorrang.

 

Indien de parameter LDT_NORM_OBV_AA_KND  de waarde 'TOESLAG' heeft, worden de normbedrag die gelden als toeslag ingesteld met de parameters LDT_FF_TOESL_KIND_TOT12 en LDT_FF_TOESL_KIND_VANAF12 of het scherm Onderhoud parameters -> Diversen.

 

eb_param_ldt_ff_toesl

De PKO-indicaties die gezien het ingestelde beleid nodig zijn, dienen te worden geplaatst bij de (genormeerde) uitkeringscomponenten. In de releasenotes waren de PKO-indicaties niet juist vermeld (bijvoorbeeld: LT_E2K i.p.v. LTE2K).

 

PKO-indicaties die reeds in gebruik waren (vóór release 2015.Q1.2):

PKO-ind

Situatie

LTALL

Alleenstaande

LTEOG

Alleenstaande ouder

LTSAM

Samenwonenden

LIALL

Alleenstaande in inrichting*

LIEOG

Alleenstaande ouder in inrichting*

LISAM

Samenwonenden in inrichting*

 

* De PKO-indicaties voor personen in een inrichting zijn facultatief. Als deze niet zijn geplaatst in GWS4all, dan worden de algemene componenten (die beginnen met de tekens LT) gebruikt door PKO.

 

Gewijzigde PKO-indicaties

Deze PKO-indicaties zijn alleen van belang indien u gebruik maakt (of wilt gaan maken) meerdere gemeenten in GWS4all administreert en er per gemeente verschillende componenten gelden. Dan dient in de integratie ICL een code te worden ingevuld, waardoor PKO per gemeente de juiste componenten kan gebruiken.

 

Vanaf deze release kan voor de 'herkenningscode' van de gemeenten nog slechts één teken worden gebruikt (tot nu toe konden daarvoor 2 tekens worden gebruikt).

 

eb_integratie_icl

 

Nieuw

Oud

 

LTA?

LTA??

Deze indicaties worden gebruikt indien er in GWS voor meerdere gemeenten de IIT wordt uitgekeerd en de normbedrag  verschillen per gemeente.

 

De indicaties hebben dezelfde functie als LTALL, LTEOG, LTSAM, echter het laatste teken (vermeld als ?) wordt bepaald door hetgeen is ingevuld in de integratie-kode LTC.

 

Tot deze release waren hiervoor twee tekens beschikbaar!

LTE?

LTE??

LTS?

LTS??

LIA?

 

LIA??

 

LIE?

LIE??

LIS?

LIS??

 

 

Nieuwe PKO-indicaties

PKO-ind

Situatie

LTE2K

Alleenstaande ouder met 2 kinderen

LTE3K

Alleenstaande ouder met 3 kinderen of meer

LTS1K

Samenwonenden met 1 kind

LTS2K

Samenwonenden met 2 kinderen

LTS3K

Samenwonenden met 3 kinderen of meer

 

 

LTE2?

Deze indicaties worden gebruikt indien er in GWS voor meerdere gemeenten de IIT wordt uitgekeerd en de normbedrag  verschillen per gemeente.

 

De indicaties hebben dezelfde functie als LTE2K, LTE3K, LTS2K en LTS3K, echter het laatste teken (hier vermeld als ?) worden bepaald door hetgeen is ingevuld in de integratie-kode LTC.

LTE3?

LTS1?

LTS2?

LTS3?