Module Bestuurlijke Boete

<< Klik om de inhoudsopgave te tonen >>

Navigatie:  »Geen onderwerpen boven dit niveau«

Module Bestuurlijke Boete

 

Module Bestuurlijke Boete

Aflossing in debiteurendossier terwijl cliënt geen uitkering meer ontvangt

Melding nummer

2519161

Melding door klant

Er wordt bij personen die niet langer een uitkering krijgen van de gemeente LWD een aflossing onder debiteuren gezet, bij het opboeken van een boete. Dit is niet juist.

Oplossing

Vanaf deze release is het mogelijk om d.m.v. een parameter PKO zodanig in te stellen, dat er geen afloscomponent in het debiteurendossier wordt geregistreerd, indien cliënt niet langer een bijstandsuitkering ontvangt.

Applicatiebeheer

Om deze nieuwe functionaliteit te realiseren is een parameter afgeschaft en zijn er enkele nieuwe parameters toegevoegd.

 

U dient dus in ieder geval te beoordelen welke waarden aan de nieuwe parameters dienen te worden gegeven, zodat de werking van PKO ook na installatie van deze release overeenkomt met de in uw gemeente gewenste werking.

 

Afschaffen van de parameter TV_REGI_AFLOSPL_IN_DEBDOS.

Met deze parameter kon worden ingesteld of het aflosplan al dan niet in de Suite4Werk&Inkomen werd geregistreerd of niet. Onder het registreren van een aflosplan werd verstaan:

Maken/kiezen van een debiteurendossier

Registreren van een afloscomponent in het debiteurendossier

Eventueel registreren van een inhoudingscomponent in het uitkeringsdossier (ingeval van inhouding op de lopende bijstandsuitkering)

Deze parameter had effect in de modules Terugvordering én Bestuurlijke Boete.

 

Nieuwe parameters: TV_REGI_DEBDOS_JN en BO_REGI_DEBDOS_JN

Bij waarde ‘J’ wordt een debiteurendossier gemaakt, bij waarde ‘N’ niet.

Deze parameters hebben betrekking op respectievelijk de modules Terugvordering en Bestuurlijke Boete.

Na installatie van deze release is de waarde van beide parameters: ‘J’ (defaultwaarde).

Indien u deze parameter de waarde ‘N’ geeft, dan zijn de hieronder vermelde nieuwe parameters (TV_REGI_AFLOS_COMP_JN en BO_REGI_AFLOS_COMP_JN) niet relevant (de waarde van die parameters hebben geen effect op de werking van PKO).

 

Nieuwe parameters: TV_REGI_AFLOS_COMP_JN en BO_REGI_AFLOS_COMP_JN

Bij waarde ‘J’ wordt een aflossingscomponent/inhoudingscomponent geregistreerd, bij ‘N’ niet.

Deze parameters hebben betrekking op respectievelijk de modules Terugvordering en Bestuurlijke Boete.

Deze parameters bevatten elk 2 waarden: de waarde voor het #-teken betreft een casus waarin de cliënt nog bijstand ontvangt, de waarde achter het #-teken betreft een casus waarin de cliënt niet langer bijstand ontvangt.

Mogelijke waarde zijn ‘J’ en ‘N’ (waarde ‘gehele’ parameter is bijvoorbeeld: ‘N#J’).

Na installatie van deze release is de waarde van beide parameters: ‘J#J’ (defaultwaarde).

 

Vastleggen gegevens boete in clientdossier

Melding nummer

2408005, 2450747

Melding door klant

 

2408005

Ik kreeg de volgende vragen van de boetemedewerker:

Vraag 1: In het cliëntdossier zie ik ook een kopje boete/recidive. Deze is echter nog niet gevuld. Kan dit? En zo ja, kan ik op deze manier mijn boetes EN waarschuwingen registreren?

 

Vraag 2: In mijn werk gebruik ik PKO (bij waarschuwing en bij boete) Is het mogelijk dat er een koppeling tussen PKO en cliëntdossier komt, zodat ik na het doorlopen van PKO niets meer hoef te doen?

 

2450747

Het is wel mogelijk om de opgelegde waarschuwing van de Wet Boete bij de cliënt te registreren (via onderhoud soort gedragingen integratie code IP) en de zien bij het tabblad Maatregel.

 

In navolging van de eerdere melding 2408005 willen wij ook graag de opgelegde boetes zien bij de cliënt gegevens.

Oplossing

Vanaf deze release kan het feit dat er een boete is opgelegd, worden geregistreerd in de Suite4Inkomen op het scherm ‘Maatregelen’ bij een cliënt. Dit gebeurt op dezelfde manier waarop al geruime tijd ook een waarschuwing in de Suite4Inkomen wordt geregistreerd door PKO.

 

Het scherm ‘Recidive/Boete’ lijkt (op basis van de naam) een logische rubriek om dergelijke registraties te doen. Uit informatie van de functionele beheerders van de Suite4Inkomen is echter gebleken dat dit scherm en de bijbehorende database-tabel zijn daar niet geschikt voor zijn. Om die reden is er in het verleden al voor gekozen om de registratie van de waarschuwing te doen op het tabblad ‘Maatregelen’. Voor de registratie van de boete is nu dezelfde werkwijze gehanteerd.

Applicatiebeheer

Er is vanaf deze release een nieuwe parameter: BO_REGI_GEDRAGING_JN.

 

Hiermee kan worden aangestuurd of PKO een gedraging dient te registreren in geval van een waarschuwing of een boete (de in te vullen waarde zijn: ‘J’ of ‘N’). De waarde vóór het #-teken bepaalt of dit gebeurt als een waarschuwing wordt gegeven, de waarde achter het #-teken betreft een casus waarin een boete wordt opgelegd.

 

Na installatie heeft de nieuwe parameter de waarde J#N (de defaultwaarde). Indien u deze waarde niet wijzigt wordt er een gedraging geregistreerd in een casus waarin een waarschuwing wordt gegeven en wordt geen gedraging geregistreerd in een casus waarin een boete wordt opgelegd.

 

De registratie van een waarschuwing en/of boete gebeurt op basis van de volgende PKO-indicaties in de Suite4Inkomen:

 

Gegeven

PKO-indicatie

Verplicht?

Waarschuwing:

Reden afzien

IP_W

Ja

 

Code afhandeling

IP_W

Nee

 

 

 

 

Boete:

Reden afzien

IP_B

Ja

 

Code afhandeling

IP_B

Nee

 

De PKO-indicaties voor een waarschuwing bestaan al geruime tijd. Tot deze release werd in een casus waarin een waarschuwing werd gegeven, altijd een gedraging geregistreerd mits de betreffende PKO-indicaties aanwezig waren. Vanaf deze release zal dat alleen gebeuren indien ook de nieuwe parameter de waarde ‘J’ heeft op de plaats vóór het #-teken (zoals in de waarde die de parameter na de installatie heeft).

 

IntegratiekodesQ1741

Menu: Applicatiebeheer tabellen => Vrije => Onderhoud algemeen => Code afhandelingen

 

codeafhandelingq1741

Menu: Applicatiebeheer tabellen => Vrije => Onderhoud algemeen (vervolg) => Reden afzien maatr./boete

 

‘Onderwerp’ in beschikking

Melding nummer

2520789 – deel 1

Melding door klant

Er dient een tekstblok in de groep [BESSRT] te komen waarin de boete-waarschuwing als kop kan komen te staan, dit dient in dit geval om deze te plaatsen in het rapport van de boete waardoor het duidelijk is dat dit een Rapport WAARSCHUWING  betreft.

Oplossing

Er zijn 2 tekstblokken toegevoegd waarmee het type casus wordt aangegeven:

Voornemen tot een waarschuwing

Geven van een waarschuwing

 

Deze tekstblokken worden opgenomen in de beschikking en in het rapport.

Applicatiebeheer

Er zijn nu 4 tekstblokken waarmee het type casus wordt aangegeven. Deze behoren tot de tekstklasse ‘Beschikking’ en de tekstgroep ‘BESSRT’.

 

Tekstblok

Type casus

Nieuw in deze release

BOE_VN_WS

Voornemen tot een waarschuwing

Ja

BOE_VN

Voornemen tot een boete

Nee

BOE_WS

Waarschuwing geven

Ja

BOETE

Boete opleggen

Nee

 

In het documenttype ‘Boete - Rapport’ is de tekstgroep ‘BESSRT’ opgenomen. Indien u voor dit documenttype een gemeentelijk ‘alternatief’ in gebruik heeft, dient u deze tekstgroep ook in dat alternatief op te nemen.

 

redenafzienq1741

 

Bronnen vermelden in rapport

Melding nummer

2520789 – deel 2

Melding door klant

Betreft: Rapport waarschuwing en “normaal rapport bestuurlijke boete”.

In de casus dient uitgevraagd, dan wel getoond te worden: de zogenaamde “bronnen”. Dat zijn in dit geval ALTIJD:

1.RAPPORT SCHENDINGEN INLICHTINGENPLICHT, met het werkprocesnummer en de datum van verzending

2.Terugvordering, het werkproces  nummer van het terugvorderingswerkproces  waarin de grondslag voor het opleggen van een boete is beoordeeld, en de datum verzending van deze terugvorderingsbeschikking

 

Zie hieronder:

Bronnen:

Rapport schendingen inlichtingenplicht -> werkproces 2068127 d.d. 22-02-2017

Terugvordering -> werkproces 1054966 d.d. 29-05-2017

Oplossing

De gegevens omtrent de terugvordering worden al uitgevraagd (mits sprake is van een benadelingsbedrag). Er wordt dan gevraagd naar ‘datum verzending’ en ‘kenmerk’ van de terugvorderingsbeschikking. In deze release is toegevoegd: de vraag naar het werkprocesnummer.

 

Tot deze release kon worden gekozen uit:

Rapport o.g.v. de PKO-casus

Afzonderlijke rapportage

Proces-verbaal

 

Vanaf deze release kan PKO zodanig worden ingesteld dat de optie ‘Rapport o.g.v. de PKO-casus’ niet meer bestaat. Bovendien is toegevoegd dat indien wordt gekozen voor ‘Afzonderlijke rapportage’ er wordt gevraagd naar het nummer van het betreffende werkproces en de datum van verzending van het rapport.

 

De betreffende gegevens worden vermeld in de betreffende hoofdstukken van het rapport (met de titels ‘Overtreding’  en ‘Terugvordering’). Er kan worden ingesteld dat de ‘bronnen’ ook als apart hoofdstuk (met de titel ‘Bronnen’) in het rapport worden opgenomen.

Applicatiebeheer

Gegevens rapport m.b.t. schending inlichtingenplicht

Om in te stellen dat PKO de optie ‘Rapport o.g.v. deze casus’ niet aanbiedt als het gaat om de rapportage m.b.t. de schending van de inlichtingenplicht, dient de nieuwe parameter BO_RAP_SIP_IN_CASUS_JN de waarde ‘N’ te hebben. Na installatie van deze release heeft de parameter de waarde ‘J’ (defaultwaarde).

 

Voor de gemeente die deze melding heeft gedaan (Almere) is de waarde ‘N’ noodzakelijk.

 

Bronnen in rapport

Om de bronnen als aparte hoofdstuk in het rapport te plaatsen dient de nieuwe parameter BO_BRONNEN_IN_RAP_JN de waarde ‘J’ te hebben. Na installatie van deze release heeft deze parameter de waarde ‘N’ (defaultwaarde).

 

Voor de gemeente die deze melding heeft gedaan (Almere) is de waarde ‘J’ noodzakelijk.

 

Om het nieuwe hoofdstuk ‘Bronnen’ in het rapport op te nemen is een nieuwe tekstgroep (namelijk ‘BRONNEN’) toegevoegd aan de bodies:

‘Beoordeling boete’ en

‘Voornemen tot opleggen boete’.

 

Deze bodies behoren tot het document-type ‘Boete – Rapport’.

 

Indien u voor deze bodies een alternatief in gebruik heeft, dient u deze nieuwe tekstgroep ‘BRONNEN’ ook aan die alternatieven toe te voegen.

 

Criteria “zware” procedure niet toetsen i.g.v. een “lichte” procedure

Melding nummer

2520789 – deel 6

Melding door klant

Bij een waarschuwing willen we in het rapport NIET het volgende tekstgroep naar voren laten komen: Boete-Rapport-PROC.

Oplossing

D.m.v. een parameter kan worden ingesteld dat de criteria voor een “zware” procedure alleen in de dialoog worden afgevraagd indien de “zware” procedure van toepassing is. In dat geval is het formeel noodzakelijk dat aan al deze criteria is voldaan.

 

In een casus waarin de “lichte” procedure van toepassing is (zoals bijvoorbeeld als wordt volstaan met een waarschuwing), is het de keuze van gemeente om al dan niet aan deze criteria te voldoen. Indien niet aan (al) deze criteria is voldaan, is dat dan geen beletsel om een waarschuwing te geven of een geringe boete op te leggen.

Applicatiebeheer

Of er ingeval van een “lichte” procedure al dan niet wordt gevraagd of is voldaan aan alle criteria die gelden voor een “zware” procedure, kan worden ingesteld met de nieuwe parameter: ‘BO_CRIT_ZW_PROC_ALTIJD_JN’.

 

Bij 'J' wordt altijd gevraagd of aan de criteria voor een "zware" procedure is voldaan, ook als het een casus volgens de "lichte" procedure betreft. Indien niet aan al deze criteria is voldaan, is dit alleen een beletsel als de casus inderdaad een "zware" procedure betreft.

 

Aparte bezwaarclausule voor waarschuwing

Melding nummer

2520789 – onderdeel 12

Melding door klant

Aparte bezwaarclausule voor Boete-waarschuwing Boete-Beschikking (AAAAA-BEZWAA).

Oplossing

Desgewenst kan gebruik worden gemaakt van specifieke bezwaarclausules voor casussen waarin een boete wordt opgelegd en/of waarin een waarschuwing wordt gegeven.

Applicatiebeheer

Voor deze functionaliteit is een nieuwe parameter geïntroduceerd: BO_BEZW_CLAUSULE_WB_JN.

Deze parameter heeft 2 waarden. Deze waarden worden gescheiden door een #-teken. De  waarde vóór het #-teken geldt voor een casus waarin een waarschuwing wordt gegeven, de tweede waarde (achter het #-teken) voor een casus waarin een boete wordt opgelegd.

 

Bij waarde ‘J’ wordt gebruik gemaakt van de specifieke bezwaarclausule, bij waarde ‘N’ van de algemene clausule.

 

Betrokken tekstblokken:

Tekstgroep

Tekstnummer

Commentaar

AAAAA

BEZWAA

Al lang bestaand tekstblok met de algemene bezwaarclausule.

AAAAA

BEZW_BOE_W

Nieuw tekstblok. Kan d.m.v. de nieuwe parameter worden gebruikt in een casus waarin een waarschuwing wordt gegeven.

AAAAA

BEZW_BOE_B

Nieuw tekstblok. Kan d.m.v. de nieuwe parameter worden gebruikt in een casus waarin een boete wordt opgelegd.

 

Uiteraard kan u desgewenst ‘alternatieve’ tekstblokken in gebruik nemen.

 

Om de nieuwe functionaliteit m.b.t. de bezwaarclausules te realiseren, zijn de tekstblokken ‘BEZW_BOE_W’ en ‘BEZW_BOE_B’ toegevoegd aan body ‘Standaard’ van het document-type ‘Boete – Beschikking’. Als u een gemeentelijk alternatief voor deze document-body in gebruik heeft, dient u deze nieuwe tekstblokken ook aan dat alternatief toe te voegen.

 

Na uitlevering van de release zal de nieuwe parameter ‘BO_BEZW_CLAUSULE_WB_JN’ de waarde ‘N#N’ (defaultwaarde) hebben. Bij die waarde zal in alle casussen van de module Bestuurlijke Boete (zowel waarschuwing als boete) de algemene bezwaarclausule worden gebruikt, net zoals het geval was voordat de release werd geïnstalleerd.

 

Afhandelingscode in advies rapport

Melding nummer

2520789 – onderdeel 9 en 16

Melding door klant

In het rapport dient ook  nog een afhandelingscode komen te staan, bij een waarschuwing is dat 9T en bij een boete opleggen is dat 9O.

In het advies dient er een afhandelingscode te komen, zie ook eerdere wens boete-waarschuwing, in dit geval 9O standaard plaatsen in het advies als afhandelingscode.

Oplossing

In een boete-casus wordt de afhandelingscode bepaald (boete of waarschuwing) en deze wordt in het advies van het rapport vermeld.

Applicatiebeheer

Er is in deze release een nieuwe integratiecode uitgeleverd: AFC. D.m.v. deze tariefkode kan de gemeente aangeven welke afhandelingscodes van toepassing zijn voor de Boete-casus. Er zijn 2 afhandelingscodes mogelijk: een code voor een casus waarin een waarschuwing wordt gegeven en een code voor het geval een boete wordt opgelegd. Indien geen enkele afhandelingscode wordt gedefinieerd in de betreffende ‘tariefkode’, wordt er ook niets afgedrukt in het rapport.

 

De tariefkode kent 4 velden:

Titel

Waarde

Toelichting

Module

BOETE

Ondersteuning van de ‘afhandelingscode’ is (tot nu toe) alleen gerealiseerd voor de module ‘Bestuurlijke Boete’. In dit veld dus altijd invullen: ‘BOETE’.

Type casus

BOETE of

WAARSCHUWING

Dit zijn de enige 2 waarden die tot een afhandelingscode in het rapport leiden.

Afhandelingscode

<door gemeente te bepalen>

De afhandelingscode die in uw gemeente behoort bij de waarschuwings- of boete-casus. Dit veld is verplicht.

Toelichting

<door gemeente te bepalen>

Dit veld is niet verplicht. Indien u hier iets invult, zal dit tussen haakjes worden afgedrukt achter de afhandelingscode.

 

‘Parameterapplicatie’: Onderhoud parameters || Integratiekodes

onderwerpbeschikkingq1741