<< Klik om de inhoudsopgave te tonen >> Navigatie: Releasenotes > Releases 2019 > Release 2019.Q2.1 > Module Terugvordering |
Samenvoegen werkprocessen Terugvordering Aflosplan |
|
Melding nummer |
2571206 |
Melding
Op dit moment zijn er 2 taken in PKO TV voor het berekenen van een aflosplan.
Met taak "PKO TV - Aflosplan" kan, ongeacht de PKO-indicatie (TV, TVHOZ of TVEP) zowel een initieel aflosplan als een heronderzoek op een lopend aflosplan worden behandeld. Dit initiele aflosplan kan echter ALLEEN worden behandeld voor de cliënt waarop het terugvorderingswerkproces was aangemaakt. Het heronderzoek op het aflosplan kan zowel worden behandeld voor de cliënt waarop het terugvorderingswerkproces was aangemaakt, als voor een eventueel hoofdelijk aansprakelijke ex-partner van de client waarop het terugvorderingswerkproces was aangemaakt.
Met taak "PKO - Terugvordering - Aflosplan ex-partner" kan alleen een initieel aflosplan worden behandeld voor de ex-partner. Voor het heronderzoek op het aflosplan voor de ex-partner moet je toch weer de taak "PKO TV - Aflosplan" gebruiken.
Dit verhaal is onnodig complex en moet dus aan alle medewerkers worden uitgelegd om te voorkomen dat er verkeerde werkprocessen worden aangemaakt. Daarom de wens om beide werkprocessen samen te voegen zodat je in één werkproces met taak "PKO TV - Aflosplan" en PKO-indicatie TV zowel het initiele aflosplan als het heronderzoek op het aflosplan kunt behandelen en dan beide zowel voor de client waarop het terugvorderingswerkproces is aangemaakt als voor de ex-partner.
Zo blijven er in PKO TV nog maar twee taken ("PKO TV" en "PKO TV - Aflospan) over en één PKO-indicatie (TV). TVHOZ was al niet meer nodig (want geeft hetzelfde resultaat als TV) en met het uitvoeren van deze wens zou PKO-indicatie TVEP ook niet meer nodig zijn.
Oplossing
Het aantal taken in het werkproces Terugvordering is terug gebracht naar twee. Namelijk:
-PKO Terugvordering
-PKO Terugvordering Aflossing
Deze taken hebben enkel nog de PKO indicatie ‘TV’. In de taak PKO Terugvordering zijn geen wijzigingen aangebracht.
In de taak PKO Terugvordering Aflossing kan nu in de casus worden gekozen welk aflosplan behandeld moet worden. Het gaat op twee opties:
-Het aflosplan voor de cliënt
-Het aflosplan voor de ex-partner
Zowel het initiële aflosplan als een heronderzoek kan worden behandeld in beide gevallen. Het is niet meer nodig om een ander werkproces aan te maken voor de ex-partner.
Applicatiebeheer
Het is van belang dat de taak met betrekking tot het aflosplan ongeacht of het betrekking heeft op de cliënt of de ex-partner, wordt gestart vanuit de boom TV_AFLOS. Zie de inrichting in CS/Beheer:
Het aparte werkproces met betrekking tot het aflosplan Ex-partner, komt hiermee te vervallen.
Ondersteuning vrij te laten vermogen i.g.v. geen uitkeringsdossier in Suite |
|
Melding nummer |
2573807 |
Melding
De parameter TV_VRIJL_VERM_WWB_OF_EB geeft de mogelijkheid om rekening te houden met vrijlating van vermogen bij het bepalen van de afloscapaciteit in PKO terugvordering. Dit kan met ofwel de wettelijke vrijlatingsbedragen (waarde WWB) ofwel gemeentelijke bepaalde vrijlatingsbedragen (waarde EB).
PKO doet dit goed als er in de TV-casus een uitkeringsdossier is geselecteerd. De vermogenscomponenten worden ook in dat uitkeringsdossier geplaatst. Echter als er geen uitkeringsdossier is geselecteerd in de casus, dan gaat PKO een andere boom in. Er wordt dan alleen gevraagd: "Vermogen dat kan worden aangewend voor aflossing:" waarna het vermogen handmatig ingevoerd kan worden. De ondersteuning voor vermogensvrijlating is er dan niet.
Oplossing
De ondersteuning bij het handmatig invullen van het aan te wenden vermogen voor de aflossing van een terugvordering of voldoening van een boetebedrag is uitgebreid.
Waar eerst geen melding werd gemaakt van het vrij te laten vermogen wordt er nu getoond wat er voor de betreffende leefsituatie het vrij te laten vermogen is en op grond waarvan (participatiewet of gemeentelijk beleid) dit bedrag is vastgesteld.
De gebruiker dient het vermogen van de cliënt in te voeren, waarna PKO dit bedrag aan vermogen verminderd met het geldende vrij te laten vermogen. Deze rekensom levert het juiste bedrag aan vermogen dat kan worden aangewend ter aflossing op. Dit bedrag wordt ingevoerd als initieel antwoord op de vraag welk bedrag aan vermogen kan worden aangewend ter aflossing van de vordering.
Applicatiebeheer
Voor deze nieuwe functionaliteit is geen handeling vereist door de applicatiebeheerder.
PKO TV Tekst brutering uit beschikking |
|
Melding nummer |
2582993 |
Melding
In de terugvorderingsbeschikking (pko document) komen altijd standaard 2 alinea's over brutering van de vordering. Het beleid van de gemeente Leeuwarden is echter dat de vordering alleen mag worden gebruteerd als de inlichtingenplicht is geschonden (terugvorderingsgrond op basis van artikel 58 lid 1 Participatiewet). Bij alle andere terugvorderingsgronden bruteert Leeuwarden de vordering niet, dus hoeven de 2 genoemde alinea’s niet in de beschikking te komen. In PKO dient er op een gegeven moment een keuze gemaakt te worden voor de terugvorderingsgrond (zie bijlage) Dus alleen als de bovenste keuze wordt aangevinkt moet dit in de beschikking komen. Nu wordt vaak door medewerkers vergeten dit stuk tekst uit de beschikking te halen. Ik heb de beschikking tevens bijgevoegd, het gaat om de tekst die ik rood heb gemaakt.
Is dit mogelijk?
Oplossing
Het is vanaf deze release mogelijk om het bruteren van een terugvordering enkel toe te passen indien art. 58 lid 1 Participatiewet als terugvorderingsgrond is gekozen.
In dat geval komt vanzelfsprekend ook de tekst met betrekking tot brutering niet meer terug in de beschikking.
Applicatiebeheer
Om gebruik te maken van deze functionaliteit dient nieuwe parameter ‘TV_BRUT_ENK_IGV_ART58LID1’ te worden ingesteld. De volgende waarden zijn mogelijk:
Bij waarde 'J' vind er enkel brutering plaats in geval de terugvordering artikel 58 lid 1 Participatiewet als grond heeft.
Bij waarde 'N' wordt deze voorwaarde aan brutering niet gesteld. Een eventuele brutering vind dan ook plaats indien een andere terugvorderingsgrond dan art. 58 lid 1 Participatiewet is geselecteerd.
Postcode en plaats client bij (verzendadres) bewindvoerder in beschikking |
|
Melding nummer |
2602105 |
Melding
Wij maken gebruik van kernwoorden om de postcode en plaatsnaam van een adres in hoofdletters te tonen.
In dit geval de kernwoorden "POSTKODE_VERZENDADR" en "WOONPAATS_VERZ_UPP"
Nu hebben we een casus waarbij de beschikking "Herziening en terugvordering van bijstand" naar de bewindvoerder van de cliënt gestuurd moet worden.
Echter worden de postcode en de plaatsnaam van de cliënt gebruikt terwijl dit de postcode en plaats van de bewindvoerder moeten zijn.
Oplossing
Het probleem deed zich enkel voor in de beschikking herziening/vordering.
Het probleem is als volgt opgelost. In geval er een verzendadres in de Suite aanwezig is, zal deze worden opgenomen in de betreffende beschikking als adres. Is er geen verzendadres aanwezig, dan wordt het adres de betreffende cliënt gehanteerd.
Applicatiebeheer
Voor de genoemde oplossing is een nieuw tekstdeel aangemaakt, genaamd ‘VADRES’. Dit tekstdeel is te vinden onder Beschikking ---> KOP_HV. In het tekstdeel wordt gebruik gemaakt van de kenwoorden [VERZENDADRES], [POSTKODE_VERZENDADR] en [PLAATS_VERZENDADR].
In een alternatief kunnen de gegevens op andere wijze worden vermeld, zoals melder in de wens heeft aangegeven. Bijvoorbeeld het vermelden van de plaatsnaam in hoofdletters door gebruik van het kenwoord [WOONPLAATS_VERZ_UPP] in plaats van [PLAATS_VERZENDADR].
Scherm beheer uitkeringscomponenten voor aanwenden van toekomstig recht op VT wordt niet getoond |
|
Melding nummer |
2602376 |
Melding
Het lijkt er op dat het scherm voor het beheren van uitkeringscomponenten niet wordt getoond voor het aanwenden van toekomstig recht op vakantietoeslag voor de aflossing van een vordering.
Oplossing
Het scherm voor het aanwenden van toekomstig recht op vakantietoeslag ter aflossing van een vordering, werd enkel getoond in de gevallen dat er al een gedeelte van de vordering werd verrekend met reeds gereserveerde vakantietoeslag.Op het moment dat er geen sprake was van een reservering van vakantietoeslag in de Suite, werd de mogelijkheid niet geboden om toekomstig recht op vakantietoeslag aan te wenden voor de aflossing van een vordering.
Dit probleem is opgelost. Ook als er geen vakantietoeslag gereserveerd is in de Suite, wordt de gebruiker gevraagd of er toekomstig recht op vakantietoeslag aangewend moet worden ter aflossing. Is dat het geval, dan wordt de gebruiker vervolgens de mogelijkheid geboden om uitkeringscomponenten in de Suite te beheren.
Applicatiebeheer
Om gebruik te maken van deze functionaliteit, is de correcte inrichting van parameter ‘ALG_SCHERM_UK_COMP_VT_JN’ belangrijk:
Bij waarde 'J' wordt in een casus PKO Terugvordering voor een client met een lopende uitkering levensonderhoud de vraag gesteld of er een Suite-scherm moet worden geopend om in een uitkeringsdossier uitkeringscomponenten handmatig op te voeren zodat toekomstige vakantietoeslag niet wordt gereserveerd (om in mei uit betalen), maar wordt gebruikt ter aflossing van een openstaande vordering.
Het is mogelijk om een resterende vordering na verrekening van reeds gereserveerde vakantietoeslag op deze manier af te lossen. Indien er géén verrekening plaatsvind met reeds gereserveerde vakantietoeslag, bijvoorbeeld omdat er geen reservering in de Suite aanwezig is, wordt de mogelijkheid geboden om de gehele openstaande vordering met toekomstig recht op vakantietoeslag af te lossen.
Let op! Het gaat hier dus om een toekomstige maandelijkse aflossing. Dit is het verschil met parameter ALG_SCHERM_OCC_COMP_VT_JN waarmee de REEDS GERESERVEERDE vakantietoeslag kan worden aangewend voor het aflossen van een openstaande vordering.
Bij waarde 'N' wordt deze vraag niet gesteld. Er wordt dan GEEN Suite-scherm geopend om in een uitkeringsdossier uitkeringscomponenten op te voeren.
NB. Om toekomstig recht op vakantietoeslag op voornoemde manier aan te wenden ter aflossing van openstaande vorderingen, dient parameter ‘TV_VERREKENEN_VT_TOEKOMST’ de waarde ‘J’ of ‘A’ te hebben. In geval waarde ‘N’ bij deze parameter wordt ingevuld, zal het verrekenen van toekomstig recht op vakantietoeslag namelijk in zijn geheel niet worden behandeld.