Draagkracht uit inkomen

<< Klik om de inhoudsopgave te tonen >>

Navigatie:  Inrichting PKO per module > Module Bijzondere Bijstand > PKO Parameter-applicatie > Draagkracht >

Draagkracht uit inkomen

 

Voor het bepalen van draagkracht uit inkomen in een draagkrachtperiode worden in een casus van de module Bijzondere bijstand de volgende stappen doorlopen:

- het bijstandsniveau van de cliënt wordt bepaald;

- het bijstandsniveau wordt verhoogd, en daarmee ook de draagkrachtgrens;

- de inkomstenbronnen die in de draagkrachtperiode relevant zijn worden geregistreerd;

- alle inkomsten worden omgerekend naar netto bedragen, inclusief vakantiegeld en verrekende heffingskortingen;

- de aftrekposten worden bepaald;

- is er sprake van een overschrijding van de draagkrachtgrens, dan wordt de draagkracht uit inkomen op basis van het draagkrachtpercentage bepaald.

- als na de voorgaande stappen de draagkracht uit inkomen is berekend, wordt deze verminderd met de kosten van noodzakelijke uitgaven.

 

Het resterende bedrag is de draagkracht uit inkomen. Dit bedrag wordt opgeteld bij de draagkracht uit vermogen om de volledige draagkracht te berekenen.

 

Voor de inrichting van het onderdeel draagkracht uit inkomen zijn een aantal onderwerpen van belang. Hieronder worden ze besproken.

 

Bepalen bijstandsniveau

 

Het bereken van de draagkracht uit inkomen begint met bepalen van het bijstandsniveau. De wijze waarop dit wordt bepaald kan worden ingericht met PKO parameter BB_BEPALEN_BIJSTANDSNIV. Verder kan met PKO Parameter BB_DRKR_INCL_VT_JN_INK en BB_DRKR_INCL_VT_JN_BIJNIV worden ingesteld of bij de bepaling van de draagkracht de inclusief of exclusief vakantietoeslag moet worden gerekend.

 

Draagkrachtgrens

 

De draagkrachtgrens is de inkomensgrens waarboven een client een deel het inkomen dient aan te wenden als draagkracht voor het bestrijden van bijzondere kosten. De draagkrachtgrens wordt berekend door het bijstandsniveau (zie hierboven) te verhogen met een vast bedrag of een percentage. De verhoging kan worden ingesteld in de onderstaande Gemeentelijke normen :

BB_EU_PP_VERH_BIJSTNORM

BB_EU_PP_VERH_BNORM_ALL

BB_EU_PP_VERH_BNORM_CAT

BB_EU_PP_VERH_BNORM_DGG

BB_EU_PP_VERH_BNORM_EOG

BB_EU_PP_VERH_BNORM_KIND

BB_EU_PP_VERH_BNORM_SAM

Eventueel kan voor bepaalde groepen van clienten een afwijkende draagkrachtgrens worden gehanteerd. Dit kan dan worden ingesteld in de Parameters lijsten CAB (Clientgroep afwijkende verhoging bijstandsniveau).

Voor de berekening van de draagkrachtgrens zijn verder onderstaande parameters nog van invloed:

BB_CORR_GRSL_BIJSTANDSNIV

BB_WIJZE_VERH_BIJSTNORM

 

Draagkrachtpercentage

 

Het draagkrachtpercentage (=het percentage van het inkomen boven de draagkrachtgrens dat dient te worden aangewend voor het bestrijden van bijzondere kosten). Het draagkrachtpercentage dient ingericht te worden in de Parameterslijsten DBP (BB Draagkrachtschijven percent) of in de Parameters lijsten DSB (Draagkrachtschijven).

 

Meerdere draagkrachtregimes

 

Als het beleid meerdere draagkrachtpercentages zijn (bijvoorbeeld voor bepaalde kostensoorten of voor bepaalde groepen clienten) dan kan dat worden ingericht in het scherm Draagkrachtregimes'

 

Door PKO parameter BB_WIJZE_VERH_BIJSTNORM op K te zetten, is het mogelijk om naast de standaard-draagkrachtberekening andere ‘draagkrachtregimes’ te kunnen toepassen voor bepaalde kostensoorten. In dit scherm ‘Draagkrachtregimes’ kun je die draagkrachtregimes inrichten. In het scherm ‘Kosten bijzondere bijstand‘, onderdeel ‘kostensoorten‘ kun je vervolgens in het veld ‘draagkracht’ kostensoorten koppelen aan deze bijzondere draagkrachtregimes. Het standaard-draagkrachtregime (ingesteld in de paramters lijsten DBP en/of DSB) blijft gelden voor de kostensoorten die niet aan een specifiek bijzonder draagkrachtregime zijn gekoppeld.

 

LET OP! In dit scherm ‘Draagkrachtregimes’ kun je de soort verhoging instellen en het bedrag of percentage van de verhoging. Dit heeft betrekking op de berekening van de draagkrachtgrens. De draagkrachtgrens is de inkomensgrens waarboven een cliënt een deel het inkomen dient aan te wenden als draagkracht voor het bestrijden van bijzondere kosten waarvoor bijzondere bijstand wordt aangevraagd. Het draagkrachtpercentage (het deel van het inkomen boven de draagkrachtgrens dat moet worden aangewend ter bestrijding van de bijzondere kosten) kan worden ingericht in het scherm ‘Draagkrachtschijven’.

 

Hieronder wordt het scherm per veld uitgelegd:

 

Indicatie draagkrachtregime

Een veld van 1 positie, waarin een uniek karakter (letter of cijfer) staat, waaronder het draagkrachtregime bekend is. Vervolgens kan in het scherm ‘kostensoorten‘ per kostensoort mbv deze indicatie het juiste bijzondere draagkrachtregime worden gekozen. De hoofdletter 'S' is hierbij gereserveerd voor een draagkrachtregime voor studenten. Dit studentenregime wordt actief als parameter BB_DRKR_STUDENTEN_JN op 'J' staat.

 

Omschrijving draagkrachtregime

Een veld, waarin een zinvolle naam of omschrijving voor het bijzondere draagkrachtregime wordt opgenomen die dient als een reminder voor de applicatiebeheerder.

 

Type draagkrachtregime

Een veld, dat het type draagkrachtregime aangeeft, waarbij de waarden mogelijk zijn:

‘Absoluut bedrag' voor een draagkrachtregime met draagkrachtschijven met absolute bedragen als draagkrachtplafond

‘Percentage’ voor een draagkrachtregime met percentages van de bijstandsnorm als draagkrachtplafonds

‘Vast Percentage’ voor een draagkrachtregime met één vast draagkrachtpercentage.

 

Soort verhoging

De soort verhoging (met een vast bedrag of percentage) waarmee de bijstandsnorm moet worden verhoogd voor dit draagkrachtregime. Waarde 'Percentage' als het een percentage betreft en 'Bedrag' als het een bedrag betreft.

 

Bedrag/percentage

Het percentage (als 'soort verhoging' op 'Percentage' staat) of bedrag (als 'soort verhoging' op 'Bedrag' staat) waarmee de bijstandsnorm moet worden verhoogd voor dit draagkrachtregime

 

draagkrachtregimes opvoeren

 

. De draagkrachtregimes kunnen dan worden toegepast op bepaalde kostensoorten (door dit aan te geven in het veld 'Draagkracht' van het scherm 'Kostensoorten' van de PKO Parameter-applicatie) of op bepaalde groepen clienten (door dit aan te geven in het veld 'Bijz. draagkrachtregime' van de Parameters lijsten CAB).

 

Koppelen draagkracht percentage in onderhoud kostensoorten

 

 

 

Inkomenscomponenten bijzondere bijstand

 

In het Suite-inkomensten op peildatum' (te vinden in Basis Sociaal Domein>Tabellen>Inkomsten op Peildatum.) dienen de juiste PKO-indicaties te worden geplaatst. Zie hiervoor Inkomenscomponenten Bijzondere Bijstand.

 

Aftrekposten inkomsten

 

Als het inkomen is bepaald kunnen er op het inkomen nog eventueel aftrekposten in mindering worden gebracht. Deze aftrekposten kunnen worden ingericht in de PKO Integratiekodes API.

 

Noodzakelijke uitgaven

 

Nadat de draagkracht is berekend kunnen op de draagkracht eventueel noodzakelijke uitgaven in mindering worden gebracht. Deze aftrekposten kunnen worden ingericht in de PKO Integratiekodes NUG (Noodzakelijke uitgaven per maand).