Bijstandspartij

<< Klik om de inhoudsopgave te tonen >>

Navigatie:  »Geen onderwerpen boven dit niveau«

Bijstandspartij

Personen die een rol spelen bij het gezin, dus mogelijke Bijstandspartij-personen (BP-personen) worden opgenomen in SZCLIENT.

Het gaat hierbij om registratie van gezinsleden (BP-personen) als cliënt (dus in een eigen cliëntdossier) en gekoppeld aan de (hoofd)cliënt in het werkproces onder tabblad "Bijstandspartijen" (in de tabel SZBPAANVR) en – later – ook aan het uitkeringsdossier onder tabblad "BP-persoon" (in de tabel SZBPDOS).

 

De gebruiker kan op twee manieren alle personen van een Bijstandspartij registreren. De eerste mogelijkheid is dat de gebruiker de Bijstandspartij – dus alle relevante gezinsleden die tot die bijstandspartij behoren - volledig aanmaakt in GWS , dus nog vóórdat PKO wordt gestart.

Deze BP-personen moeten dan aan het werkproces worden toegevoegd (dus in SZBPAANVR).

Alleen op deze manier kan PKO bij een aanvraag (in het Hoofdstuk Leefvorm) de koppeling van personen aan de hoofdcliënt in de Bijstandspartij vaststellen. Het uitkeringsdossier (waar deze koppeling ook wordt gemaakt (tabblad “BP-persoon”) is op dat moment in de PKO-casus immers nog niet door PKO aangemaakt.

 

De Bijstandspartij kan ook vanuit PKO worden (aan)gevuld.

Op dezelfde wijze als het in PKO, middels de dialoog betreffende de gezamenlijke huishouding mogelijk is om een echtgenoot/ partner van de (hoofd-)cliënt in te voeren is het nu ook mogelijk om BP-personen via PKO als cliënt in GWS in te voeren en door PKO aan de Bijstandspartij te laten toevoegen.

PKO controleert vervolgens via een aantal in de wet genoemde criteria of dit terecht is.

Zo niet, dan haalt PKO deze personen weer uit de Bijstandspartij.

 

Kinderen

Kinderen kunnen vanaf deze versie zowel in het cliëntdossier van de hoofdcliënt (of zijn partner) onder  tabblad “Kinderen” (SZKIND) of als cliënt in een eigen cliëntdossier worden geregistreerd

(SZCLIENT )

 

PKO gaat er van uit dat kinderen onder 18 jaar in SZKIND worden geregistreerd,

tenzij het inkomen van het minderjarig inwonend kind een rol speelt bij de toets op het huishoudinkomen, wordt deze behalve in SZKIND ook als cliënt opgevoerd (en in de Bijstandspartij opgenomen, als niet-rechthebbende BP-persoon).Maar deze aparte behandeling van de 16- en 17-jarige kinderen wordt in deze release nog niet door PKO ondersteund.

Kinderen van 18 jaar en ouder worden in SZCLIENT geregistreerd, tenzij

zij een opleiding volgen: meerderjarige kinderen met een inkomen (incl. vakgeld en incl. WSF ) dat niet meer bedraagt dan 80% minimumloon per maand

zij een zorgindicatie (art. 4 lid 5) hebben en het meerderjarige kind één van de ouders verzorgt of één van de ouders een zorgindicatie heeft en door een meerderjarig kind wordt verzorgt

Dan kunnen ze ook in SZKIND worden geregistreerd. Als ze voor het Toeslagenbeleid niet relevant zijn, dan hoeft dit niet.

Als het feit dat een meerderjarig kind – dat niet tot de bijstandspartij behoort -  thuis woont van invloed kan zijn op de hoogte van de toeslag / verlaging, dan moeten ze in het cliëntdossier van de hoofdcliënt (of zijn partner) onder  tabblad “Kinderen” (SZKIND) worden geregistreerd,  anders ‘kent’ PKO ze niet.